UNOSAN POSAO

SAD: Prodato 5,5 milijardi dolara organskih proizvoda

Broj velikih farmi koje su dobile certifikat za organsku proizvodnju od 2008. porastao je 15 odsto, na 12,63 hiljade, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede
0 komentar(a)
povrće, Foto: Arhiva Vijesti
povrće, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 13.02.2019. 17:30h

Prodaja proizvoda sa američkih organskih farmi dostigla je prošle godine 5,5 milijardi dolara, što je rast od 72 odsto od 2008. godine, objavilo je američko Ministarstvo poljoprivrede.

 Podaci Ministarstva, prikupljeni anketiranjem farmera, pokazuju da je u prošloj godini najtraženiji organski proizvod bilo mlijeko, sa prometom od 1,1 milijardu dolara, prenosi američki poslovni magazin Fortune.

 Prodaja organskih jaja, koja su snijele kokoške izvan kaveza, iznosila je 420 miliona dolara.

 Potražnja za organskom hranom, od voća i povrća do mesa i žitarica, stabilno je rasla u posljednjih deset godina, pošto su potrošači postali sve zabrinutiji zbog genetski modifikovanih proizvoda i hemikalija koje se koriste u lancu ishrane. To je pojačalo pritisak na velike kompanije koje su se specijalizovale za masovnu proizvodnju industrijski prerađene hrane tokom godina, prenosi Capital.ba.

„Potrebna nam je viša stopa rasta kako bi se zadovoljila potražnja“, rekla je direktor američkog Udruženja trgovaca organskim proizvodima, Laura Batka.

 Ekološka poljoprivreda koristi metode kojima izbjegava upotrebu pesticida, antibiotika i drugih sintetičkih materijala prilikom uzgoja, čuvanja i prevoza prehrambenih proizvoda.

 Prodaja je geografski koncentrisana, pri čemu je deset američkih saveznih država pokrivalo 78 odsto proizvodnje u prošloj godini, od čega samo udio Kalifornije iznosi 41 odsto, prema podacima Ministarstva poljoprivrede.

 Ukupan broj organskih farmi je od 2008. do kraja prošle godine pao tri odsto, sa 14,45 hiljada na 14,09 hiljada, a razlog leži u tome što je dio farmi izuzet iz programa vladine certifikacije, budući da od prodaje organskih proizvoda zarađuju manje od pet hiljada USD godišnje.

 Broj velikih farmi koje su dobile certifikat za organsku proizvodnju od 2008. porastao je 15 odsto, na 12,63 hiljade, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

 U izvještaju se navodi da je 39 odsto proizvođača organske hrane, njih oko 5,3 hiljade, u anketi najavilo da namjerava da poveća proizvodnju u narednih pet godina.

 Prodaja prirodnih i organskih proizvoda kod malih trgovaca je u prošloj godini porasla devet odsto, u odnosu na povećanje od 1,3 odsto u supermarketima i drugim velikim trgovačkim lancima, prema kompaniji za istraživanje tržišta Spins, koja prikuplja podatke pomoću skenera u prodavnicama.

 U maju je multinacionalna prehrambena kompanija Hormel Foods najavila da preuzima proizvođača organskog mesa Applegate za 775 miliona dolara, dok je proizvođač Cheerios pahiljica, General Mills, prošle godine objavio akviziciju proizvođača organske hrane Annie’s Inc za oko 820 miliona dolara.

Preporučujemo za Vas