Papa i Fidel Kastro se susreli i razmijenili poklone

"Moramo biti pažljivi da ne upadnemo u iskušenje druge vrste služenja, kao što je služenje samo sebi", dodao je on, napomenuvši da "služenje nije ideloško, jer mi ne služimo idejama, već služimo narodu"
90 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.09.2015. 18:14h

Papa Franjo posjetio je danas bivšeg kubanskog lidera Fidela Kastra u njegovom domu, a njihov razgovor trajao je pola sata, izjavio je portparol Vatikana Federiko Lombardi.

Prema njegovim riječima, razgovor je bio neformalan i vođen je u prisustvu Kastrove djece i unuka, prenosi AP.

Papa i Kastro razmijenili su poklone - papa je poklonio Kastru knjigu jezuite koji ga je podučavao dok je kao dijete pohađao katoličku školu, a bivši kubanski lider je papi darovao zbirku svojih razgovora o religiji sa brazilskim klerikom Freijem Betom.

Nekoliko stotina hiljada vjernika dočekalo je danas poglavara Rimokatoličke crkve, na glavnom trgu u Havani, gdje je papa održao misu.

Papa Franjo je na trg stigao "papamobilom" okružen s desetak telohranitelja, dok su vjernici uzvikivali poruke ljubavi i mira.

Misi je prisustvovalo oko 3.500 zvaničnih gostiju, među kojima predsjednici Kube i Argentine, Raul Kastro i Kristina Kišner.

Kubanci moraju "služiti drugima, a ne da se drugi služe njima", izjavio je danas papa u Havani.

On je pozivao ljude da odbace ideologiju.

Papa je upozorio na opasnost ličnih ambicija i mentalitet svakog pojedinca, u delikatno vrijeme kada se komunistička zemlja suočava sa ekonomskom i političkom tranzicijom.

"Hrišćani su stalno pozvani da ostave sa strane svoje želje i težnje za moći i da umjesto toga, pogledaju na one koji su najranjiviji", kazao je masi.

"Moramo biti pažljivi da ne upadnemo u iskušenje druge vrste služenja, kao što je služenje samo sebi", dodao je on, napomenuvši da "služenje nije ideloško, jer mi ne služimo idejama, već služimo narodu".

Odao je priznanje Kubancima da imaju ukusa za partije, prijateljstvo i za ljepotu.

"To su ljudi koji imaju svoje rane, kao i svi drugi, ali još znaju kako da ustanu raširenih ruku i hodaju sa nadom", kazao je.

To je treća posjeta nekog poglavara Rimokatoličke crkve Kubi, među čijim stanovništvom je oko 10 odsto katolika.

Posjeta Havani, kako se ocjenjuje, posebno je važna jer je papa Franjo lično doprinio otopljavanju odnosa SAD i Kube koje su nedavno ponovo uspostavile diplomatske odnose poslije 50 godina krize.

Poslije Kube, papa će u desetodnevnu posjetu SAD.

Galerija

Bonus video: