STALNO NA TERENU

Vatrogasci se bore s šumskim požarima u Kaliforniji

Pored toga što su vremenski uslovi izuzetno nepovoljni za suzbijanje požara vatrogasci se takođe žale što stanovnici ugroženih zona odbijaju da odu, te vatrogasci troše vrijeme ubjeđujući stanovnike da se evakuištu
0 komentar(a)
Kalifornija požar, Foto: Beta/AP
Kalifornija požar, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.09.2015. 13:45h

Devet velikih požara i danas gori u Kaliforniji, a vruće i suvo vrijeme otežava posao vatrogascima.

U tim požarima je poginulo pet ljudi, a hiljade su pobjegle iz kuća.

Angažovano je blizu 11.000 vatrogasaca. Tri požara su skoro potpuno savladana, a ostali su najveći, navelo je Odelenje Kalifornije za šume i zaštitu od požara (CalFire).

Međutim novi požar koji je izbio juče popodne u okrugu Monterej, centralnom dijelu pacifičke obale, na nekoliko kilometara od Big Sura, zahvatio je skoro 500 hektara i praktično je van kontrole, naveo je CalFire.

Pored toga što su vremenski uslovi izuzetno nepovoljni za suzbijanje požara vatrogasci se takođe žale što stanovnici ugroženih zona odbijaju da odu, te vatrogasci troše vrijeme ubjeđujući stanovnike da se evakuištu.

Tako su dvije osobe koje su izgubile život u požaru u sjevernom mjestu Buteu odlučile da ostanu kod kuće iako su bili upozoreni da im prijeti opasnost i da moraju napustiti svoj dom.

Požari su od početka jula nanijeli štetu Kaliforniji od 244 miliona dolara, dok je šteta od požara za cijelu 2013. godinu bila 249 miliona, a 434 miliona dolara 2014 godine, prema procjenama države.

Požari su zahvatili i druge države na zapadu SAD - Vašington, Oregon, Jutu, i Montana, kao i Floridu na jugu.

Preporučujemo za Vas