Kanada daje 10.000 useljenjeničkih viza Sirijcima

"Imaćemo više ljudskih resursa na terenu u narednim danima i nedjeljama za procesuiranje tih kandidata"
0 komentar(a)
migranti, Hrvatska, Foto: Reuters
migranti, Hrvatska, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.09.2015. 08:34h

Kanadska vlada najavila je da će prihvatiti 10.000 sirijskih izbjeglica u narednih godinu dana tako što će pojednostaviti i ubrzati proces zahtjeva za useljeničke vize.

Granična policajca više neće tražiti dokaz statusa izbjeglice preko UNHCR-a, već će, umjesto toga, "pretpostaviti da oni bježe od ratnih sukoba zadovoljavajući definiciju izbjeglice, što će ubrzati obradu (aplikacija)", navodi se u saopštenju kanadskog Ministarstva za imigraciju i državljanstvo, prenijela je agencija AFP.

"Kao rezultat, očekujemo izlazak Kanade u susret trenutnoj posvećenosti preseljenje (i useljenju) 10.000 Sirijaca do septembra 2016 - 15 mjeseci ranije nego što je bilo planirano. Postojaća posvećenost Kanade da nasele 23.000 Iračana takođe će biti ispunjeno do kraja ove godine", dodaje se u saopštenju.

Službenici za obradu useljeničkih viza fokusiraće svoje intervjue na bezbjednosti, kriminalu i medicinskom pregledu, navode iz Ministarstva.

Ministar za imigraciju Kris Aleksandar rekao je da ova drugačija zvanična odluka znači da Kanada "u velikoj mjeri proširuje potencijal za kandidate za useljenje" u tu zemlje.

"Imaćemo više ljudskih resursa na terenu u narednim danima i nedjeljama za procesuiranje tih kandidata", najavio je ministar.

Kanadska konzervativna vlast u Otavi kritikovana je u proteklih nedjelja što sporo reaguje u procesu pomoći sirijskim izbjeglicama koje su zapljusnule Evropu, prelazeći Mediteran i Egejsko more.

Bonus video: