Južni Sudan: Broj mrtvih od eksplozije kamiona-cistijerne sa gorivom porastao na 193

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, u bolnicu u Maridiju dovedeno je novih 30 teško izgorjelih pacijenata, a iz glavnog grada Džube su ka mjestu nesreće poslata dva helikoptera sa namirnicama i još jedan hirurg
0 komentar(a)
Južmi Sudan nesreća, Foto: Twitter.com
Južmi Sudan nesreća, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 19.09.2015. 13:35h

Broj mrtvih od eksplozije kamiona-cistijerne sa gorivom u Južnom Sudanu povećao se na 193, a vlada ove afričke zemlje je danas proglasila trodnevnu nacionalnu žalost.

Do tragedije je došlo u srijedu kod grada Maridi u saveznoj državi Zapadna Ekvatorija, pošto je kamion-cistijerna skliznuo sa puta u jarak, što je lokalno stanovništvo masovno iskoristilo za skupljanje goriva koje je isticalo iz vozila. Onda je, pod još nejasnim okolnostima, cistijerna odletjela u vazduh.

Prve procjene su govorile o 85 mrtvih i brojnim povrijeđenima. Guverner Zapadne Ekvatorije Patrik Rafael Zamoi rekao je danas da je u međuvremenu još povrijeđenih preminulo.

Zamoi je takođe rekao da će bilans poginulih vjerovatno biti veći, jer zvaničnici broje samo one koje su poginuli na licu mjesta ili u bolnici.

Prema njegovim riječima, moguće je da ima još onih o kojima se ne zna, ili onih koji su od povreda preminuli kod kuće.

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, u bolnicu u Maridiju dovedeno je novih 30 teško izgorjelih pacijenata, a iz glavnog grada Džube su ka mjestu nesreće poslata dva helikoptera sa namirnicama i još jedan hirurg.

Ministarstvo zdravlja traži hitne donacije krvi za pacijente koji su evakuisani u Džubu, kako bi dobili bolju njegu.

Preživjeli su rekli Asošiejted presu da u Maridiju ima nedovoljno medicinskog osoblja, zato što je ono izbjeglo pred sukobima nepoznatih naoružanih ljudi i nacionalne armije.

Bonus video: