OD POČETKA RATA 2015. GODINE

85 hiljada djece mlađe od pet godina umrlo od gladi u Jemenu

Prema podacima Ujedinjenih nacija, više od 1,3 miliona djece su žrtve ozbiljne akutne neuhranjenosti, otkako je u martu 2015. koalicija predvođena Saudijskom Arabijom zaratila sa jemenskim pobunjenicima Hutima
61 pregleda 6 komentar(a)
Jemen, djeca, Foto: Reuters
Jemen, djeca, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.11.2018. 17:43h

Procenjuje se da je skoro 85.000 djece mlađe od pet godina umrlo od gladi i bolesti u Jemenu, od kada je 2015. godine u toj zemlji izbio građanski rat, saopštila je humanitarna organizacija "Save The Children".

Prema podacima Ujedinjenih nacija, više od 1,3 miliona djece su žrtve ozbiljne akutne neuhranjenosti, otkako je u martu 2015. koalicija predvođena Saudijskom Arabijom zaratila sa jemenskim pobunjenicima Hutima.

"Na svako dijete ubijeno bombama ili mecima, od gladi umire na desetine drugih, što se može spriječiti", izjavio je direktor organizacije "Save The Children" Tamer Kirolos i dodao da djeca koja umiru na taj način strašno pate.

Za tri četvrtine stanovništva Jemena je potrebna pomoć kako bi preživjeli, a više od osam miliona je ugroženo glađu.

Procjenjuje se da je u borbama poginulo nekoliko desetina hiljada ljudi, kako prenosi Fonet.

"Save The Children" tvrdi da je za glad odgovorna saudijska blokada, koja je ojačana prošle godine, pošto su pobunjenici ispalili balističku raketu na Rijad.

Borbe se vode u lučkom gradu Hodeidi, preko kojeg u Jemen stiže oko 70 odsto hrane i humanitarne pomoći, javlja AP.