POSLJEDICA VELIKIH POPLAVA

Japan: Kontaminirani otpad iz Fukušime otišao u rijeke

Vlasti u gradu Niko u prefekturi Toćigi, oko 175 kilometara od centrale, saopštile su da su obilne kiše odnijele 334 paketa u pritoku rijeke Kinugava, a japanski mediji izvještavaju o još nekoliko stotina džakova sa prikupljenim zemljištem, pronađenih u sjeveroistočnoj prefekturi Fukušima
0 komentar(a)
Japan, poplave, Foto: Reuters
Japan, poplave, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.09.2015. 10:39h

Nekoliko stotina specijalnih paketa sa kontaminiranim zemljištem i travom, prikupljenim tokom otklanjanja posljedica havarije na atomskoj centrali "Fukušima" u Japanu, tokom nedavnih poplava dospjelo je u japanske rijeke, javio je danas TV kanal "Raša tudej" (RT, Russia Today).

Vlasti u gradu Niko u prefekturi Toćigi, oko 175 kilometara od centrale, saopštile su da su obilne kiše odnijele 334 paketa u pritoku rijeke Kinugava, a japanski mediji izvještavaju o još nekoliko stotina džakova sa prikupljenim zemljištem, pronađenih u sjeveroistočnoj prefekturi Fukušima.

Mediji navode da je izmjerena radijacija na mjestima skladištenja i pronalaženja paketa u predjelima normi.

RT prenosi izjavu zamjenika generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Denisa Florija da će za potpunu likvidaciju posljedica havarije možda biti potrebne decenije, a samo za pronalaženje rastopljenog nuklearnog goriva u oštećenim reaktorima više godina.

"Trenutno tačna lokacija rastopljenog goriva u prvom, drugom i trećem reaktoru nije poznata i utvrđivanje će dugo trajati", rekao je on.

Razorni zemljotres pogodio je Japan 11. marta 2011. godine kod sjeveroistočne obale centralnog ostrva Honšu, i izazvao cunami.

Ukupno je poginulo ili nestalo vise od 18.000 ljudi, a u elementarnoj nepogodi desila se havarija na centrali "Fukušima".

U drugoj nedjelji septembra Japan je pogodio tajfun "Etau" i tropska oluja "Kilo", praćeni obilnim padavinama koje su izazvale poplave.

U poplavama je život izgubilo najmanje pet osoba, 15 se vode kao nestale, a 20 njih je povrijeđeno.