Pentagon: Četiri ruska borbena aviona u Siriji

Ministri odbrane SAD i Rusije Ešton Karter i Sergej Šojgu juče su razgovarali prvi put u posljednjih više od godinu dana, a tema je bila kriza u Siriji, saopštilo je američko Ministarstvo odbrane
1 komentar(a)
ruski avioni, Foto: Shutterstock
ruski avioni, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.09.2015. 07:47h

Rusija je rasporedila četiri borbena aviona u vazduhoplovnoj bazi u Siriji, saopštili su američki zvaničnici.

Kako se navodi, u toj bazi u blizini Latakije, uporištu sirijskog predsjednika Bašara al Asada, posljednjih nedjelja se gomilaju snage, prenio je AFP.

Ministri odbrane SAD i Rusije Ešton Karter i Sergej Šojgu juče su razgovarali prvi put u posljednjih više od godinu dana, a tema je bila kriza u Siriji, saopštilo je američko Ministarstvo odbrane.

Portparol Pentagona Piter Kuk je izjavio da su Karter i Šojgu održali konstruktivan razgovor i da su pričali o temama kod kojih interesi dvije zemlje teže istom cilju.

"Dvojica ministara su se dogovorili da dodatno razgovaraju o mehanizmima za razrješenje konflikta u Siriji i o borbi protiv Islamske države", navodi se u saopštenju Pentagona, a prenio je Rojters.

Telefonski razgovor između Kartera i Šojgua je trajao oko 50 minuta, objavilo je američko Ministarstvo odbrane.

Posljednji razgovor između američkog i ruskog ministra odbrane se dogodio u avgustu 2014. godine, kad su razgovarali Šojgu i tadašnji američki ministar odbrane Čak Hejgel.

Portparol ruskog predsjednika, Dmitrij Peskov, izjavio je da će Rusija razmotriti mogućnost da pošalje svoju vojsku u Siriju, ako Damask to bude tražio.

SAD, sa druge strane, pozivaju predsjednika Sirije Bašara al Asada da odstupi sa te funkcije i tvrde da ruska vojna pomoć ne doprinosi tom cilju.

Bonus video: