"NIJE BILO DOGOVORA"

Milanović: Natjerali smo Mađarsku da primi izbjeglice

On je rekao da je problem u Grčkoj i Turskoj, jer preko grčkih ostrva prelazi skoro 80 odsto svih migranata. "To se da spriječiti, EU to treba preuzeti", dodao je Milanović
1 komentar(a)
Zoran Milanović, Foto: Betaphoto/HINA
Zoran Milanović, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 19.09.2015. 09:10h

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je jutros u Belom Manastiru da nije bilo nikakvog dogovora s Mađarskom o prihvatu izbjeglica iz Hrvatske.

"Natjerali smo ih da prime izbjeglice tako što smo poslali ljude gore, to ćemo raditi i dalje“, rekao je Milanović koji se nalazi u Belom Manastiru, prenijela je Vlada na tviteru.

On je rekao da je problem u Grčkoj i Turskoj, jer preko grčkih ostrva prelazi skoro 80 odsto svih migranata. "To se da spriječiti, EU to treba preuzeti", dodao je Milanović.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović sinoć je poslije sjednice Štaba za zaštitu i spasavanje Vukovarsko-sremske županije u Vinkovcima izjavila da je stanje na terenu gore nego što se mislilo i ponovila da je neizbježan angažman vojske.

Takvu ideju premijer Milanović već je nekoliko puta odbacio, posebno onu o raspoređivanju vojske uz granicu.

Vlada Hrvatske je u petak počela da primjenjuje takozvani plan B, odnosno da organizovano prevozi izbjeglice koje iz Srbije stižu u Hrvatsku na hrvatsko-mađarsku granicu.

Hrvatska radiotelevizija objavila je da je od juče više od 4.000 izbjeglica ušlo u Mađarsku. Mediji izvještavaju a je tokom noći između petka i subote 2000 migranata u tri ture prešlo ilegalno granicu s Mađarskom kod Botova.

Hrvatske željeznice objavile su da su izbjeglice vozom od 11 vagona u Botovo prevezene iz Tovarnika. Njih se usmjerava prema ilegalnom prelazu u Mađarsku do kojega je 20-ak minuta hoda.

Prema nezvaničnim informacijama, Mađarska potom preuzima izbjeglice, a dalje, prema granici s Austrijom, prevoze ih autobusima. Veliki dio izbjeglica pješice ide prema granici s Austrijom i Slovenijom, a među izbjeglicama ima bolesnih i povrijeđenih još u sukobima s mađarskom policijom koja ih je vratila u Srbiju, navodi agencija Hina.

Prema posljednjim podacima, u petak do 19 časova u Hrvatsku je ušlo više od 17.000 izbjeglica, ali one i dalje ilegalno pristižu iz Srbije. Svi oni najprije se smiještaju u Tovarnik, a odatle se organizovano prevoze na dalja odredišta autobusima i vozovima.

Dio izbjeglica je smješten i u Zagrebu, a veći broj njih pokušava da dođe do 20-tak kilometara udaljene slovenačke granice.

Na manjem graničnom prelazu Harmica, kod Zaprešića, slovenačka policija zaustavila je sinoć više stotina izbjeglica, a u jedom trenutku proboj kordona zaustavila je bacanjem suzavca. Situacija se potom smirila.

Ne zna se tačan broj izbjeglica koje su ilegalno ušle u Sloveniju, ali mediji navode da ih je više od 1.100.