Ministri odbrane SAD i Rusije razgovarali o Siriji

Portparol Pentagona Piter Kuk je rekao da su Karter i Šojgu imali konstruktivan razgovor o potrebi smanjenja tenzija oko jačanja ruskog vojnog prisustva u Siriji za koje Moskva navodi da ima za cilj suočavanje s Islamskom državom
0 komentar(a)
Eš Karter, Foto: Reuters
Eš Karter, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.09.2015. 17:09h

Ministar odbrane SAD Eš Karter pozvao je danas telefonom ruskog kolegu Sergeja Šojgua, što je prvi korak ka direktnim razgovorima vojnih zvaničnika o Siriji koje je predložila Rusija.

Pedesetominutni razgovor bio je prvi put da ministri odbrane SAD i Rusije razgovaraju poslije više od godinu dana pošto su zategnuti odnosi dvije zemlje zbog ruske podrške pobunjenicima na istoku Ukrajine i aneksije Krima.

Portparol Pentagona Piter Kuk je rekao da su Karter i Šojgu imali konstruktivan razgovor o potrebi smanjenja tenzija oko jačanja ruskog vojnog prisustva u Siriji za koje Moskva navodi da ima za cilj suočavanje s Islamskom državom.

Portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov u saopštenju je naveo da je "tok razgovora pokazao da su mišljenja dvije strane po većini razmatranih pitanja bliska ili da se poklapaju".

On je dodao da su se ministri dogovorili da nastave konsultacije.

Državni sekretar SAD Džon Keri ranije danas je rekao da predsjednik Barak Obama vjeruje da su vojno-vojni razgovori s Rusijom "važan sljedeći korak" u nastojanja SAD i saveznika da reše krizu u Siriji dok pokušavaju da razumiju i ulogu Rusije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je ranije ove nedjelje iznio takav prijedlog Keriju u telefonskom razgovoru.

Keri je rekao da mu je Lavrov kazao da je Rusija zainteresovana jedino za suočavanje s prijetnjama od Islamske države u Siriji. Državni sekretar SAD je, međutim, naglasio da nije jasno da li se takav stav može promjeniti i da Rusija počne da brani Asada čiju smjenu žele SAD.

Bonus video: