Mektić: BiH može da primi pet hiljada izbjeglica

On je kazao da se na granici BiH za sada nije pojavio nijedan migrant ili izbjeglica
1 komentar(a)
migranti, Hrvatska, Foto: Reuters
migranti, Hrvatska, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.09.2015. 17:37h

Bosna i Hercegovina (BiH) ima mogućnost da smjesti do pet hiljada izbjeglica, nakon čega će zatvoriti granicu po uzoru na susjede, kazao je danas ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić.

On je na konferenciji za novinare reka da je BiH spremna da bude tranzitna zemlja u slučaju da se osigura propuštanje izbjeglica dalje u Evropsku uniju (EU), prenosi Hina.

"Ako se sve granice zatvore, onda je izgledno da izbjeglice dođu u BiH, ali bez mogućnosti daljeg izlaska. Zato poručujem da ćemo, uvažavajući ljudska prava, morati i da uvažavamo činjenicu da možemo da prihvatimo samo onoliko ljudi za koliko imamo kapaciteta", kazao je Mektić.

On je precizirao da su trenutni kapaciteti BiH takvi da mogu da prime oko pet hiljada ljudi.

Mektić je rekao da BiH raspolaže Centrom za azil u Sarajevu, izbjegličkim centrom u Salakovcu kod Mostara i napuštenim kasarnama u koje bi moglo da bude smješteno oko pet hiljada ljudi.

On je kazao da se na granici BiH za sada nije pojavio nijedan migrant ili izbjeglica.

Mektić je poručio da BiH neće dopustiti nekontrolisani priliv izbjeglica iznad svojih smještajnih kapaciteta, osim u slučaju da se osiguraju koridori za njihov odlazak u zemlje EU.

"Spremni smo u potpunosti da prihvatimo svaku vrstu tranzita, bez obzira na broj, i pružiti tim ljudima svaku vrstu pomoći, ali pod uslovom da postoji koridor prema zapadnoj Evropi", rekao je Mektić.

Bonus video: