EU: Blage kritike Hrvatskoj i Mađarskoj

Kada je riječ o Mađarskoj, portparolka je izjavila da su u EK zabrinuti zbog tretmana migranata i novih zakona kojima se ilegalan prelazak granice kažnjava zatvorom, te da su od tamnošnje vlade zatražili objašnjenje
0 komentar(a)
Izbjeglice Hrvatska, Foto: Reuters
Izbjeglice Hrvatska, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.09.2015. 11:36h

Iz sjedišta EU upućene su danas uzdržane kritike na račun Hrvatske i Mađarske zbog zatvaranja graničnih prelaza i onemogućavanja migranata da zatraže azil.

"Čuvanje granice ne uključuje spriječavanje migranata da zatraže azil, što je neotuđivo ljudsko pravo", rekla je novinarima u Briselu portparolka Evropske komisije Nataša Berto nakon što je zamoljena da prokomentariše zatvaranje graničnih prelaza sa Srbijom od strane Hrvatske, a ranije i Mađarske.

Kada je riječ o Mađarskoj, portparolka je izjavila da su u EK zabrinuti zbog tretmana migranata i novih zakona kojima se ilegalan prelazak granice kažnjava zatvorom, te da su od tamnošnje vlade zatražili objašnjenje.

Ona je podsjetila na jučerašnju poruku komesara Johanesa Hana da ograde i nasilje nisu rešenje, ali i primjetila da Komisija nema zakonskog osnova da reaguje na ogradu koju je Mađarska podigla prema Srbiji, kao i na onu koju namjerava da podigne prema Hrvatskoj, jer je obezbjeđenje spoljnih granica stvar o kojoj odlučuju zemlje članice.

Nakon novinarske primjedbe da će granica između Mađarske i Hrvatske predstavljati granicu između dvije članice EU, Berto je objasnila da je to i spoljna granica Šengenske zone, u koju Hrvatska još nije primljena.

Portparolka je rekla da, uprkos tvrdnjama Zagreba da su preplavljeni izbjeglicama, u Brisel dosad još nije štigao nikakav zahtev iz Hrvatske da im se uputi pomoć za njihovo zbrinjavanje.

Bonus video: