Sijarto: Prema Evropi se kreće 30-35 miliona izbjeglica

Mađarski ministar je rekao da evropski lideri postupaju na osnovu "lažnih izvještaja međunarodnih medija" i da je Mađarskoj jasno da EU ne može da primi stotine hiljada, ili milione ekonomskih migranata
3 komentar(a)
Peter Sijarto, Foto: Beta-AP
Peter Sijarto, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 18.09.2015. 08:57h

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Sijarto ocijenio je danas da se 30-35 miliona izbjeglica kreće prema Evropi i da zbog toga jačanje granica ima ključni značaj.

Sijarto je u intervjuu za dnevnik "Mađar idok" naveo da je Evropska unija zanemarila zaštitu svojih granica i da se evropski lideri plaše da stvari "nazovu prvim imenom", jer im je lakše da kritikuju one koji rade, prenijela je agencija MTI.

Mađarski ministar je rekao da evropski lideri postupaju na osnovu "lažnih izvještaja međunarodnih medija" i da je Mađarskoj jasno da EU ne može da primi stotine hiljada, ili milione ekonomskih migranata.

"Možemo da upravljamo krizom samo ako podupremo i ojačamo Šengenski sistem", kazao je šef mađarske diplomatije.

O ogradi na granici Mađarske i Srbije on je rekao da će "veoma vjerovatno" biti efikasno sredstvo za preusmjeravanje ruta švercera ljudi, ocjenjujući da su odnosi Beograda i Budimpešte bolji nego ikada.

Sijarto je ocijenio da su bilateralni odnosi sa susjednim zemljama veoma važan faktor u trenutnoj krizi, istakvši odlične odnose Mađarske sa Slovačkom, dok je odnose sa "prirodnim saveznikom" Hrvatskom ocijenio kao loše.

Sijarto će danas posjetiti Beograd, gdje će razgovarati sa ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem i ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem.

Bonus video: