Masen: Radikalni islamisti se predstavljaju kao filantropi i regrutuju izbjeglice

Rojters navodi da su stručnjaci za bezbjednost naveli da je rizik da bi terorističke grupe poput ID mogle da tako prokrijumčare ekstremiste u Evropu pod okriljem velikog talasa izbjeglica, mnogo manji nego što neki političari ukazuju
0 komentar(a)
Izbjeglice, Njemačka, Foto: Reuters
Izbjeglice, Njemačka, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.09.2015. 08:06h

Predsjednik njemačke Federalne kancelarije za zaštitu ustava (BfV) Hans Georg Masen upozorio je da radikalni islamisti - salafisti pokušavaju da regrutuju muslimane sunite među izbjeglicama u Njemačkoj, nudeći im pomoć.

"Mi pratimo ponašanje salafista kao filantropa i humanitaraca koji namjerno žele kontakt sa izbjeglicama i zatim ih pozivaju u određene džamije da bi ih regrutovali za svoju stvar", rekao je Masen za list "Rajniše post".

On je umanjio strahovanja da bi teroristička organizacija Islamska država (ID) mogla da pokuša da pošalje svoje terorističke odrede prerušene kao izbjeglice u Njemačku, rekavši da su BfV i Federativna obavještajna sluzba (BND) pratile mnoštvo tragova i da nijesu pronašle bilo kakve znakove da je tako nešto u pitanju, prenijela je agencija Rojters.

Putevi kojima se izbjeglice kreću isuviše su opasni za teroriste, jer bi tako rizikovali smrt ili mogućnost da budu otkriveni, naveo je Masen.

Rojters navodi da su stručnjaci za bezbjednost naveli da je rizik da bi terorističke grupe poput ID mogle da tako prokrijumčare ekstremiste u Evropu pod okriljem velikog talasa izbjeglica, mnogo manji nego što neki političari ukazuju.

Njemačka vlada ove godine očekuje oko 800.000 izbjeglica, prije svega muslimana iz Sirije, Iraka i Avganistana.

Bonus video: