Komesar UN za izbjeglice: Mađarska prekšila međunarodno pravo

On je rekao da su "šokante" slike napada na žene i malu djecu suzavcem i vodenim topovima na mađarskoj granici sa Srbijom
1 komentar(a)
Emigranti mađarska, Foto: Reuters
Emigranti mađarska, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2015. 14:59h

Visoki komesar UN za ljudska prava Zeid Raad el Husein ocjenio je danas da je Mađarska prekrišila međunarodno pravo, odbijanjem da primi izbjeglice i upotrebom sile protiv njih.

"Zapanjen sam bezosjećajnim, i u nekim slučajevim ilegalnim postupcima mađarskih vlasti posljednji dana, što uključuje uskraćivanje ulaska, hapšenja, brzo odbijanje i vraćanje izbjeglica, korišćenje prekomerne sile protiv migranata i izbjeglica, kao i napade na novinare i zaplijenjivanje video dokumentacije. Neki od ovih postupaka se svode na očigledno kršenje međunarodnog prava", naveo je visoki komesar UN.

On je rekao da su "šokante" slike napada na žene i malu djecu suzavcem i vodenim topovima na mađarskoj granici sa Srbijom.

Visoki komesar je takođe izrazio žaljenje zbog ksenofibičnih i antiislamskih stavova koji su "izgleda u srcu sadašnje politike mađarske vlade" i koji su "odraženi u otvorenoj ksenofobnoj poster kampanji vlade ranije ove godine".

Bonus video: