Si očekuje duboku razmjenu mišljenja sa Obamom

Prva posjeta Si Đinpinga znak je da dvije zemlje mogu prevazići razmirice i sarađivati u rješenju najvažnijih aktuelnih problema u svijetu
0 komentar(a)
Si Đinping, predsjednik Kine, Foto: Beta/AP
Si Đinping, predsjednik Kine, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.09.2015. 13:04h

Predsjednik Kine Si Đinping izazio je nadu da će sljedeće nedjelje tokom posjete Vašingtonu sa predsjednikom SAD Barakom Obamom voditi sveobuhvatan razgovor.

"Pridajem veliku važnost toj posjeti i radujem se ovom putu, i temeljnoj razmjeni stavova sa predsjednikom Obamom", rekao je Si.

On je izrazio nadu da će "zajedničkim naporima" njegova posjeta SAD, koja počinje 25. setembra, biti okončana "dubljim razumijevanjem i prijateljstvom dva naroda".

Očekuje se da će glavne teme razgovora predsjednika SAD i Kine biti trgovina i nuklearni program Irana i Sjeverne Koreje.

Si će tokom posjete SAD otići i u Sijetl, a potom u Njujork, gdje će se obratiti Generalnoj skupštini UN.

Uzrok glavnih razmirica dvije zemlje su sajber napadi na SAD za koje se vjeruje da dolaze iz Kine i teritorijalne pretenzije Kine u Južnom kineskom moru.

Prva posjeta Si Đinpinga znak je da dvije zemlje mogu prevazići razmirice i sarađivati u rješenju najvažnijih aktuelnih problema u svijetu, navodi agencija Asošiejted pres.

Bonus video: