Državni udar u Burkini Faso

Šef prelaznog parlamentra Mumina Čerif Si pozvao je oružane snage da se umiješaju i prekinu državni puč “male grupe” vojnih zvaničnik
1 komentar(a)
Blez Kompoar, Foto: Reuters
Blez Kompoar, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.09.2015. 09:58h

Predsjednička garda Burkine Faso, koja podržava smijenjenog predsjednika Bleza Kompaorea, pritvorila je privremenog predsjednika i premijera, što navodi na stahovanja od državnog udara samo nekoliko nedjelja uoči predsjedničkih izbora.

Predsjednik Mišel Kafando i premijer Ajzak Zida su privedeni na sastanku državnog kabineta u predsjedničkoj palati u Uagaduguu, prenio je britanski BBC.

Jedan vojni zvaničnik je kazao za državnu televiziju RTB da je vlada raspuštena, a da privremeni predsjednik više ne obavlja svoje dužnosti.

“Osnovali smo demokratski savjet koji ima za cilj organizovanje demokratskih i inkluzivnih izbora”, kazao je vojni zvaničnik.

Šef prelaznog parlamentra Mumina Čerif Si pozvao je oružane snage da se umiješaju i prekinu državni puč “male grupe” vojnih zvaničnik. Dodao je da će on rukovoditi državom dok predsjednik ne bude pušten na slobodu.

Prije samo dva dana je državna komisija predložila da predsjednička garda bude rasformirana.

U blizini palate, gdje garda i dalje drži pritvorenike, ispaljeno je više metaka.

U pucnjavi niko nije povrijeđen, ali izvještači sa lica mjesta navode da se u gradu osjeća panika i da su sinoć prodavnice zatvorene ranije, a ljudi se uputili kući.

U oktobru 2014. je u prijestonici Burkine Faso došlo do nasilnih uličnih protesta, tokom kojih je zapaljen i parlament, a neredi su rezultovali smjenjivanjem dugogodišnjeg predsednika Kompaorea.

Bonus video: