Američka centralna banka odlučuje o povećanju referentne kamate

Dio ekonomista smatra da je vrijeme za postepeno podizanje kamate budući da se tržište rada u SAD oporavilo, dok drugi ocjenjuju da nije vrijeme s obzirom na previranja na svjetskim berzama uslijed zabrinutosti oko kineskog rasta, kao i veoma slabog inflatornog pritiska, navodi agencija Asošiejtid pres
66 pregleda 0 komentar(a)
Brokeri, Ekonomija, Foto: Shutterstock
Brokeri, Ekonomija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.09.2015. 14:30h

Američka centralna banka Federalne rezerve počinje danas dvodnevni sastanak na kome odlučuje o povećanju referentne kamatne stope prvi put poslije devet godina.

Odluka o povećanju referentne kamatne stope, koja je na minimalnom nivou od 2008, mogla bi da ima značajne posljedice po finansijska tržišta i privredu u SAD, a samim tim i na ostatak sveta.

Dio ekonomista smatra da je vrijeme za postepeno podizanje kamate budući da se tržište rada u SAD oporavilo, dok drugi ocjenjuju da nije vrijeme s obzirom na previranja na svjetskim berzama uslijed zabrinutosti oko kineskog rasta, kao i veoma slabog inflatornog pritiska, navodi agencija Asošiejtid pres.

Sve donedavno, većina na tržištima je vjerovala da će Federalne rezerve podići kamatu, ali su sada mišljenja podijeljena. Neki analitičari ocjenjuju da bi usporenje u Kini i previranja na finansijskim tržištima mogli navesti Fed da odloži podizanje stope prvi put od 2006. Zamenik šefa Feda Stenli Fišer je, međutim, prije dvije nedjelje rekao da postoji "priličino jak slučaj" za podizanje kamata.

Na tržištima se sada procjenjuje da je vjerovatnoća da će Fed podići kamatu oko 30 odsto, pa je na svjetskim berzama poslije jučerašnjeg solidnog skoka u Njujorku i danas zabilježen rast. Glavni kineski indeks, koji ove godine pretrpeo najveće gubitke, danas je porastao za skoro pet odsto. U Evropi je njemački indeks Daks u rastu od oko 0,5 odsto, francuski KAK-40 oko 1,5, britanski FTSE 100 oko 1,30, a evropski Stoks 50 oko 1,4 odsto. Američki indeksi su počeli dan blagim porastom.

Rekordno niska kamata Feda pomogla je privrednom opravku i rastu na berzama poslije finansijske krize, ali su spekulacije oko njenog podizanja tokom ljeta dovele do nervoze investitora i nestabilnosti na tržištima.

Nadležno tijelo američke centralne banke Federalni komitet za otvoreno tržište (Federal Open Market Committee - FOMC) pri odlučivanju o podizanju kamate razmatraće stanje na tržištu rada, izglede za inflacijzu i situaciju u svjetskoj privredi.

Nezaposlenost u SAD je pala na 5,1 odsto, što Fedu daje razlog za podizanje kamatne stope, ali je inflacija blizu nule, što je značajno ispod cilja od nešto ispod dva odsto. S druge strane, privredni rast Kine je usporen što je doprinio strmoglavom padu na kineskoj berzi i daljim previranjima na svjetskim tržištima.

Glavni ekonomista Dojče banke (Deutsche Bank) David Folkerts-Landau kaže da inflacija trenutno nije problem ali da su rekordno niske kamate "recept za visoku inflaciju" i da se rizici povećavaju što se više oteže s podizanjem kamate, prenosi Gardijan.

"Ako inflacije izbije, Fed će biti primoran da je agresivno obuzdava, nanoseće veću štetu američkoj i svjetskoj privredi nego da sada počne", rekao je Folkerts-Landau.

Bonus video: