POSLIJE NESREĆE U MEKI

Saudijski kralj naredio kažnavanje firme odgovorne za rušenje krana

Veliki kran probio je krov džamije, a bio je tu zbog radova započetih prošle godine, da bi džamija bila spremna za godišnji hadžiluk, koji počinje 21. septembra
56 pregleda 6 komentar(a)
Meka, džamija, Foto: Reuters
Meka, džamija, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2019. 18:55h

Kralj Saudijske Arabije Salman danas je naredio kažnjavanje građevinske firme Grupa Bin Laden, pošto je u Velikoj džamiji u Meki u petak poginulo 107 ljudi jer se na nju srušio građevinski kran. 

Prema izvještaju državne agencije SPA, građevinska firma Grupa Bin Laden biće isključena iz novih državnih projekata, a članovima njenog savjeta zabranjeno je da napuste zemlju prije kraja sudskog procesa.

Ta odluka donijeta je pošto je istražna komisija utvrdila da je firma Grupa Bin Laden djelimično odgovorna za nesreću, jer "nije poštovala bezbjednosne propise". 

U Velikoj džamiji u Meki u petak je poginulo 107 ljudi, a 238 je povrijeđeno, kada se na nju srušio građevinski kran.

Veliki kran probio je krov džamije, a bio je tu zbog radova započetih prošle godine, da bi džamija bila spremna za godišnji hadžiluk, koji počinje 21. septembra. 

Taj veliki projekat obuhvata proširenje džamije od 400.000 kvadratnih metara, kako bi mogla da primi do 2,2 miliona ljudi.

Velika džamija je jedno od pet glavnih svetilišta islama, a u njenom centru je njen najstariji dio iz 16. vijeka - Kaba, crna kockasta građevina kojoj se svi muslimani svijeta okreću licem kada se mole.