IZBJEGLIČKA KRIZA

Zbog zatvorene mađarske granice, izbjeglice autobusima idu put Hrvatske

"Srbija nije sabirni centar", rekao je Dačić i dodao da "mi želimo da budemo dio rješenja, a ne kolateralna šteta"
71 pregleda 0 komentar(a)
Izbjeglice, Mađarska, Foto: Reuters
Izbjeglice, Mađarska, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.09.2015. 20:14h

Autobusi iz Srbije koji obično prevoze izbjeglice sa makedonske granice do Mađarske su promijenili rutu i uputili se ka Hrvatskoj, nakon što je Budimpešta zatvorila granicu, javili su beogradski mediji.

Reporteru B92 koji se nalazi u Preševu jedan od vozača je rekao da im je naloženo da sve izbjeglice prevoze ka Šidu.

Uz povike "Hvala ti Srbijo", stotine izbjeglica, koje se još uvijek nalaze na graničnom prelazu Horgoš 1, dočekale su veče, ali i uz skandiranje mađarskoj policiji da ih pusti da prođu u ovu susjednu zemlju.

Izbjeglice su pored "Thank you Serbia", uzvikivali i "Otvorite kapiju", javlja Tanjugov izvještač sa lica mjesta.

Na "ničijoj zemlji" situacija je i tokom večeri vrlo napeta, s obzirom da su izbjeglice i dalje, kao i tokom cijelog dana veoma glasne u svojim zahtjevima.

Dio izbjeglica smjestio se u svoje šatore gdje će provesti, kako kažu, ne samo ovo veče, već i naredne dane, sve dok ih mađarska policija ne pusti u Mađarsku.

U ovom dijelu graničnog prelaza i tokom večeri se nalazi ekipa Hitne pomoći, predstavnici Crvenog krsta.

Na graničnom prelazu Horgoš 2, nalazi se jako mali brok izbjeglica, gotovo da ih nema.

Prelaz Horgoš 2 zatvoren uoči ponoći

Zvanični granični prelaz "Horgoš 2" dvadesetak minuta uoči stupanja na snagu zakona koji uvodi rigoroznije mjere za ulazak izbjeglica u Mađarsku je zatvoren, javlja izvještač Tanjuga sa lica mjesta.

Na tom graničnom prelazu uoči ponoći okupljeno je više stotina izbjeglica kojima policija ne dozvoljava da pređu granicu.

Mađarska policija je prisutnim izbjeglicama saopštila da se na svakih 35 metara duž granice nalazi po jedan policajac ili vojnik te su upozoreni da ne pokušavaju da na taj način pokušaju da pređu na teritoriju Mađarske.

Na zvaničnom graničnom prelazu "Horgoš 2" policija je ranije večeras u organizovanim grupama propustila veliki broj migranata, da bi taj prelaz u pojedinim trenucima bio i potpuno prazan.

Mađarska policija zatvorila popodne pružni prelaz Horgoš-Segedin, kod mjesta Reske, na srpsko-mađarskoj granici, koji su izbjeglice sa Bliskog istoka najčešće koristile za prelazak u tu zemlju. Na pružni prolaz, širine oko 40 metara, je postavljena bodljikava žica.

U Mađarskoj će od ponoći stupiti na snagu paket amandmana kojima se pooštravaju zakoni o zaštiti granice i migraciji, usvojen u parlamentu 4. septembra.

Novine koje nove mjere podrazumijevaju su i učešće vojske u kontroli granice, krivično gonjenje onih koji su je ilegalno prešli, kao i ubrzani procesi razmatranja zahtjeva za azil.

Prva grupa izbjeglica vratila se sa Horgoša u Kanjižu

Jedna grupa izbjeglica, koja je bila na "ničijoj zemlji" između Srbije i Mađarske na prelazu Horgoš - Reske, prebačena je večeras jednim autobusom u pravcu prihvatnog centra u Kanjiži.

Još jedan autobus je spreman da preveze one izbjeglice koje to žele do centra u Kanjiži i navodi da će ostali ili i dalje čekati da Mađarska otvori granicu, ili će se uputiti u pravcu granice sa Hrvatskom, javila je televizija M1.

Nakon što je u ponoć stupio na snagu novi zakon o državnoj granici u Mađarskoj, granica sa Srbijom je i fizički zatvorena, a postupak azila, koji podrazumijeva registraciju i ostavljanje otisaka prstiju, prema izvještajima sa lica mjesta teče jako sporo.

Mnoge izbjeglice provele su noć na graničnom prelazu Horgoš dva, da bi danas oko podneva između ograda prošli do prelaza Horgoš jedna, koji se nalazi na Koridoru 10.

Nakon toga je i taj prelaz zatvoren za bilo kakvu vrstu saobraćaja, dok je na ničijoj zemlji postavljena visoka ograda sa bodljikavom žicom.

Danas popodne izbjeglice na ničijoj zemlji, za koje se procjenjuje da ih ima oko 3.000, počele su sa protestima, zahtjevajući od mađarskih organa da ih puste u zemlju i uzvikujući "Njemačka, Njemačka".

Nedaleko od graničnog prelaza Horgoš 1, na mađarskoj teritoriji, danas popodne je otvoren punkt za registraciju izbjeglica, ali procedura teče veoma sporo, mađarske vlasti su propustile samo dvije porodice sa djecom.

Ministar Aleksandar Vulin je poslije razgovora sa majdarskim vlastima, rekao da izbjeglice moraju da oslobode auto-put na tlu "ničije zemlje", a da će moći da uđu u Mađarsku, tek nakon registracije. Mnogi od njih odbijaju registraciju, rekao je Vulin i dodao da oni uvijek mogu da budu vraćeni u prihvatne centre u Srbiji.

Mađarske vlasti saopštile su da su uhapsile 174 izbjeglice zbog pokušaja ilegalnog ulaska u zemlju na južnoj granici sa Srbijom. Savjetnik za bezbjednost premijera Viktora Orbana, Đerđ Bakondi rekao je da su vlasti uhvatile 45 ljudi u pokušavaju da pređu južnu granicu, a 15 njih dublje u Mađarskoj. Oni se nalaze u policijskom pritvoru, a terete se da su počinili krivična djela prema novom mađarskom zakonu.

U danu kada je zatvorena granica sa Srbijom, zvanična Mađarska je odlučila da izradi plan za postavljanje ograde na granicu sa Rumunijom, za slučaj da dođe do bilo kakve promjene u migracionim rutama, saopštio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

Rumunija je kritikovala taj plan Mađarske, a Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije saopštilo je da podizanje ograde između dvije članice EU, koje su pri tome i strateški partneri, ne smatra poilitički korektnim, kao i da nije u skladu s evropskim duhom.

Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR) ocijenio je pojedine odredbe novih graničnih propisa u Madarskoj kao alarmantne, posebno u dijelu koji reguliše vrijeme potrebno za procjenu tražilaca azila i njihovo vraćanje u Srbiju. Predstavnik UNHCR za Mađarsku Erno Simon negativno ocjenjuje i odluku Mađarske da Srbiju proglasi "sigurnom trećom zemljom" za vraćanje izbjeglica, kao i krivično kažnjavanje tražilaca azila uhvaćenih da ilegalno prelaze granicu.

Izbeglice, koje na beogradskoj autobuskoj stanici planiraju put do Evrope, preko Mađarske, kažu da će čekati koliko god bude trebalo da se sejverna granica Srbije za njih otvori - dan, dva ili mjesec,dva - svejedno im je jer, kako kažu, nemaju alternativu.

To isto Tanjugovom reporteru su rekle izbjeglice, koje od ponoći čekaju prolaz ka Mađarskoj.

Predstavnica Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR) Melisa Fleming, ocijenila je da će poslije pooštravanja mera za ulazak u Mađarsku, najvjerovatnije biti stvorene nove rute za izbjeglice koje traže azil u EU. Prema njenim riječima hiljade migranata dnevno krenuće preko drugih zemalja, a UNHCR je spreman da dođe i pomogne drugim zemljama.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je u Pragu da je "neprihvatljivo" vraćati izbjeglice u Srbiju i da jačanje kontrole na granicama zemalja Šengena stvara probleme Srbiji.

"Srbija nije sabirni centar", rekao je Dačić i dodao da "mi želimo da budemo dio rješenja, a ne kolateralna šteta". Prema njegovim riječima, Srbija ne može sama da se izbori sa time i narednih dana sigurno će biti razgovora sa Briselom i drugim članicama.

Hrvatski premijer Zoran Milanović očekuje da će izbjeglice na svom putu prema zapadnoj Evropi nastaviti dosadašnjim putem kroz Mađarsku, koja im je samo "kanal" do Njemačke, nakon čega će biti raspoređene po Evropi, uključujući i Hrvatsku. Milanović naglašava da izbjeglice žele u Njemačku do te mjere da im, čak, ni Austrija nije dovoljno dobra.