Švajcarska prihvata kvote za izbjeglice ako to uradi i EU

Predsjednik Slovenije Borut Pahor je, takođe, rekao da podržava sistem kvota dodajući da izbjeglička kriza može biti veći izazov za EU nego svjetska finansijska kriza 2008. godine
0 komentar(a)
Simoneta Somaruga, Foto: Reuters
Simoneta Somaruga, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.09.2015. 16:20h

Švajcarska je spremna da prihvati obavezujuće kvote za izbjeglice u skladu sa planom predsjednika Evropske komisije Žan Klod Junkera pod uslovom da i Evropska unija prihvati taj plan, izjavila je danas predsjednica Švajcarske Simoneta Somaruga.

"Samo sistem podjele (izbjeglica) može funkcionisati u tako nepredvidivim situacijama", rekla je Somaruga na konferenciji za novinare u Sloveniji, gdje boravi u dvodnevnoj posjeti.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor je, takođe, rekao da podržava sistem kvota dodajući da izbjeglička kriza može biti veći izazov za EU nego svjetska finansijska kriza 2008. godine, prenosi Rojters.

Ministri pravde i unutrašnjih poslova zemalja članica EU nisu sinoć postigli sporazum o planu prihvata izbjeglica koji je predložio predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Ministri su izrazili načelnu, ali ne i formalnu saglasnost da njihove zemlje prihvate većinu od ukupno 160.000 izbjeglica iz Afrike i sa Bliskog Istoka u zavisnosti od svojih kapaciteta, ali su odbili obavezujuće kvote koje je Komisija pokušala da nametne.

Oni su se u načelu složili da raspodijele između sebe 120.000 tražilaca azila, pored oko 40.000 njih koliko ih je već raspodijeljeno na dobrovoljnoj bazi, ali detalji sporazuma nisu formalizovani i nejasni su, pošto nekoliko centralnoevropskoh država i dalje odbacuju obavezujuće kvote.

Odluka o Junkerovom planu je, praktično, odložena do 6. oktobra, kada će se ministri ponovo okupiti u Briselu.

Bonus video: