Ahtisari: Čurkin nudio da se pronađe način za elegantan silazak Asada sa vlasti

Čurkin nije želio da komentariše Ahtisarijeve navode, rekavši samo da je to bio privatni razgovor
0 komentar(a)
Marti Ahtisari, Foto: Wikimedia.org
Marti Ahtisari, Foto: Wikimedia.org
Ažurirano: 15.09.2015. 15:36h

Bivši finski predsjednik Marti Ahtisari ocijenio je da su zapadne zemlje propustile priliku da iskoriste mirovni predlog Rusije 2012. godine u okviru kojeg je sirijski predsjednik Bašar Al Asad trebalo da odstupi sa vlasti.

Ahtisari je naveo da je za protekle tri godine rat u Siriji odnio desetine hiljada života, da su milioni otišli u izbjeglištvo, što je izazvalo najveću izbjegličku krizu u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, prenosi britanski “Gardijan”.

Ahtisari je otkrio da mu je ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin obrazložio ruski plan u tri tačke.

“Rekao mi je, sjedi Marti da ti kažem šta treba da uradimo. Pod jedan da ne smijemo da naoružavamo opoziciju, dva, da se odmah uspostavi direktan dijalog opozicije i vlade, a pod tri da se pronađe način za elegantan silazak Asada sa vlasti” ispričao je Ahtisari.

On je naveo da je još jednom pitao Čurkina da li stoji sve što je obećao, a ruski diplomata, za kojeg Ahtisari tvrdi da se uoči njihovog susreta vratio iz Moskve, potvrdio je ponudu.

Bivši finski predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir prenio je poruku Moskve zapadnim zemljama, ali su SAD, Francuska i Velika Britanija ignorisale predlog, vjerujući da su Asadu odbrojani dani.

Čurkin nije želio da komentariše Ahtisarijeve navode, rekavši samo da je to bio privatni razgovor.

Neimenovani zapadni diplomata u UN rekao je da je samo nekoliko dana poslije ove ruske ponude, tadašnji državni sekretar SAD Hilari Klinton označila Asada kao ratnog zločinca.

Bonus video: