Gvatemala: Bivši vojnik osuđen na 5160 godina zatvora

Kada jedinica nije pronašla gerilce ili oružje, izvukli su seljane iz njihovih domova i prema tužiocima, silovali mnoge djevojke. Kako bi prikrili silovanje, ubili su gotovo sve koji su tamo živjeli
76 pregleda 3 komentar(a)
Santos Lopez, Foto: Screenshot (YouTube)
Santos Lopez, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 22.11.2018. 08:59h

Sud u Gvatemali osudio je bivšega vojnika na 5160 godina zatvora zbog masakra 171 čovjeka, što se smatra jednim od najgorih zločina u 36-godišnjem građanskom ratu u toj zemlji.

Tužioci navode da je Santos Lopez učestvovao u masovnim ubistvima 1982. godine gotovo svih muškaraca, žena i djece u poljoprivrednom selu Dos Eres.

Lopez je optužen da je bio dio elitne Specijalne jedinice koja je poslata u Dos Eres da pronađu pripadnike gerilske grupe koja je presijecala vojni konvoj, prenosi agencija Hina.

Kada jedinica nije pronašla gerilce ili oružje, izvukli su seljane iz njihovih domova i prema tužiocima, silovali mnoge djevojke. Kako bi prikrili silovanje, ubili su gotovo sve koji su tamo živjeli.

Masakr je sproveden tokom režima bivšeg vojnog diktatora Efraina Riosa Monta koji je umro u aprilu, pod optužbom za genocid u akciji tokom jedne od najkrvavijih faza sukoba koji je trajao od 1960. do 1996. godine.

Bonus video: