Mađarska zatvorila vazdušni prostor duž granice sa Srbijom

Mađarska policija namjerava da od ponoći granični pužni prolaz, na relaciji Horgoš - Segedin, koji su izbjeglice masovno koristile za ilegalan prelazak srpsko-mađarske granice, zaštiti kontejnerima potpuno obmotanim bodljikavom žicom
101 pregleda 0 komentar(a)
Mađarska migranti, Foto: Reuters
Mađarska migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2015. 18:11h

Mađarska je zatvorila vazdušni saobraćaj duž granice sa Srbijom, saopštili su večeras nadležni organi.

Mađarska policija počela je danas, nešto prije 18 sati, da propušta manje grupe izbjeglica preko zvaničnog graničnog prelaza "Horgoš 2" sa Srbijom, javlja Tanjugov izvještač s lica mjesta.

Mađarska je prethodno, tokom popodneva, zatvorila pružni prolaz Horgoš-Segedin, kod mjesta Reska, na srpsko-mađarskoj granici, koji su izbjeglice sa Bliskog istoka najčešće koristile za ulazak u tu zemlju.

Na pružni prolaz, širine oko 40 metara, postavljena je bodljikava žica.

Policija je te mjere uvela prije nego što će u Mađarskoj u ponoć stupiti na snagu paket amandmana kojima se poostravaju zakoni o zaštiti granice i migraciji, usvojen 4. septembra.

Dan uoči najavljene primjene pooštrenih mjera na mađarsko-srpskoj granici, kod mjesta Reskea, raspoređeno je jutros pet kamiona vojnika i oklopnih vozila Hamer, javila je državna televizija M1.

Rojters javlja da se na pruzi nagomilava policija na konjima, a taj prostor nadlijeću helikopteri. Pripadnici mađarske vojske su još jutros raspoređeni na tom potezu.

Policija poručuje izbjeglicama da krenu kroz njive do najbližeg zvaničnog graničnog prelaza, udaljenog oko dva kilometara ka sjeveru, javlja AP.

Agencija dodaje da je na pružnom prelazu zaustavljeno više stotina izbjeglica, dok je policija postavljala bodljikavu žicu.

Izvještač agencije AFP, javio je i da se kod sada zatvorenog prelaza nalazi grupa nekoliko desetina izbjeglica, među kojima ima i žena i male djece.

Mađarska policija ranije danas je najavila da će taj prelaz zaštiti kontejnerima potpuno obmotanim bodljikavom žicom.

Kontejneri bi trebalo da budu postavljeni u ponoć, a biće sklonjeni da prođe voz, prenio je AP.

Uprkos bodljikavoj žici i zidu, koji je Mađarska izgradila na granici prema Srbiji dugoj više od 170 kilometara, izbjeglice su prelazile u tu zemlju u blizini sela Reske.

Za sjutra, najavljena je sjednica vlade Viktora Orbana na kojoj će se raspravljati o mogunćnosti proglašenja vanredne situacije, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Inače, mađarska državna televizija javila je ranije da je u Horgoš danas došlo 10 autobusa punih izbjeglicama sa Bliskog istoka, a da se do ponoći očekuje čak njih 20.000.

Više od 5.000 izbjeglica prešlo je jutros srpsko-mađarsku granicu, saopštila je Policija Mađarske, a prenosi M1.

Dan prije stupanja na snagu strožeg zakona o državnoj granici u Mađarskoj, danas do podneva u Mađarsku je prešlo 5.353 izbjeglice, što je gotovo isti broj izbjeglica koliko ih je juče tokom cijelog, rekordnog dana ušlo u Mađarsku.

Naime juče je postavljen novi rekord po broju ilegalnih prelazaka granice, nakon što je 5.809 izbjeglica ušlo u ovu zemlju, najviše na teritoriji Pogranične županije Čongrad.

U ukupnom zbiru, u Mađarskoj su ove godine registrovana 191.702 ilegalna migranta.

Strože zakonske mjere, koje večeras u ponoć stupaju na snagu, podrazumijevaju da ilegalni prelazak granice više neće biti prekršaj već će se kažnjavati zatvorom u trajanju od tri godine.

Od danas su na granici sa Srbijom i vojnici sa oklopljenim vozilima Hamer.

Mađarski premijer Viktor Orban uputio je danas nekoliko stotina novih policajaca na južnu granicu sa Srbijom kako bi pomogao rješavanje rekordnog broja izbjeglica i migranata koji nastoje da uđu u Evropsku uniju, javio je Rojters.

Na ceremoniji inauguracije novih policajaca u Budimpešti, Orban je rekao da će se oni suočiti sa prevarenim, ljutim i plahovitim ljudima i da će im u tim susretima trebati ne samo fizička snaga već i srce da se ti ljudi razumiju.

Orban je nove policajce pozvao da zaštite "Evropu, Mađarsku i granice" i da budu humani dok beskompromisno primjenjuju mađarske zakone.

Bonus video: