Lavrov: Veto u SB UN je garant sistema kontrole

Lavrov je rekao da SB UN ne bi trebalo da zauzima stranu u sukobu koji se dogodio prije 20 godina, niti da se uključuje u istragu pada malezijskog aviona prošle godine u Ukrajini, već da treba da ima centralnu ulogu u rješavanju međunarodnih kriza
0 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2015. 13:39h

Snaga veta u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, uprkos čestim kritikama, najveći je garant sistema kontrole i ravnoteže, ocijenio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u televizijskom filmu povodom 70. godišnjice UN, dodajući da je Moskva uložila veto na predlog rezolucije u Srebrenici iz političkih razloga.

"Moć veta, iako često kritikovana, zapravo je ključni garant kontrole i protivteže koje su potrebne svakom demokratskom sistemu. Pokušaji da se izazovu situacije koje spadaju u upotrebu veta u političke svrhe su druga stvar. To se ponekad dešavalo kada su naši zapadni partneri predlagali rezolucije bez praktičnog značaja, kao što je bila godišnjica događaja u Srebrenici", kazao je Lavrov, prenijela je agencija Tass.

On je rekao da SB UN ne bi trebalo da zauzima stranu u sukobu koji se dogodio prije 20 godina, niti da se uključuje u istragu pada malezijskog aviona prošle godine u Ukrajini, već da treba da ima centralnu ulogu u rješavanju međunarodnih kriza.

Bonus video: