UNHCR: Mađarska izbjeglice šalje pravo na granicu sa Austrijom

Mađarski premijer je u izjavi njemačkom listu naglasio da izražava solidarnost i veliko razumijevanje za tu odluku, objavljenu u nedjelju uveče
0 komentar(a)
Mađarska, Reske, izbjeglička kriza, Foto: Reuters
Mađarska, Reske, izbjeglička kriza, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.09.2015. 11:14h

Mađarska je prestala da registruje hiljade migranata i izbjeglica koji prelaze granicu sa Srbijom i transportuje ih pravo na granicu sa Austrijom, saopštio je danas Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR).

"Prema našim informacijama, migranti se direktno, bez zaustavljanja, specijalnim vozovima prevoze sa željezničke stanice u mjestu Reske do austrijske granice", rekao je regionalni predstavnik UNHCR-a za Centralnu Evropu Erno Simon, a prenosi AFP.

Putovanje vozom od mjesta Reske do granice sa Austrijom traje približno četiri sata, precizirao je on, dodavši da su juče tri takva voza prevezla najmanje 2.000 ljudi.

"Tokom noći su naše kolege vidjele kako policajci bude ljude u pograničnom sabirnom centru", kazao je Simon.

Mađarska vlada za sada nije iznijela nikakav komentar o razvoju situacije, dok je austrijska vlada danas odgovorila tako što je predstavila planove o raspoređivanju oko 2.200 vojnika na granici, prije svega radi pružanja humanitarne podrške, ali i da bi poostrila pogranične provjere.

Danas je oko podneva u Nikelsdorfu, glavnom pograničnom punktu na granici između Mađarske i Austrije, bilo više od 7.000 migranata, saopštila je policija, dok ih je još oko 5.000 provelo noć u Beču.

Mađarska policija je juče zabilježila rekordnih 5.809 migranata i izbjeglica koji su ušli u tu zemlju, čime je oboren rekord od 4.330 ulazaka prethodnog dana.

Broj izbjeglica i migranata koji ulaze u Mađarsku je naglo porastao uoči sjutrašnjeg stupanja na snagu strogih novih mađarskih zakona, prema kojima ljudi koji ilegalno uđu u ovu zemlju članicu EU mogu da budu osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju do tri godine, zaključuje francuska agencija.

Orban pozdravio odluku o kontroli granica Njemačke

Mađarski premijer Viktor Orban pozdravio je danas njemačku odluku da uvede privremene granične kontrole, ističući za njemački "Bild" da je ta mjera bila neophodna "kako bi se zaštitile njemačke i evropske vrijednosti.

Orban, međutim, ističe da ovo treba da bude samo prvi korak, jer što je prije moguće treba zaštiti i grčke granice, prenosi Rojters.

Mađarski premijer smatra da je ta odluka bila potrebna zbog zaštite njemačkih i evropskih vrijednosti i izrazio "spremnost za svaki oblik saradnje".

Mađarski premijer je u izjavi njemackom listu naglasio da izražava solidarnost i veliko razumijevanje za tu odluku, objavljenu u nedjelju uveče.

"Imamo veliko razumijevanje za odluku njemačke i želimo da izrazimo našu solidarnost", rekao je Orban.

Njemački mediji su izvijestili da Njemačka namjerava ponovo da uspostavi kontrole na svojoj granici sa Austrijom, u trenutku kada se suočava sa rekordnim prilivom izbjeglica.

Portparolka austrijske željezničke kompanije OeBB saopštila je da je direktor njemačke željezničke kompanije obavijestio svog austrijskog kolegu da Nemačka obustavlja željeznički saobraćaj iz Austrije.

Situacija u drugom pravcu, od Njemačke ka Austriji, za sada je nejasna, rekla je portparolka, dodajući da je suspenzija trenutno na snazi, naveo je Rojters.

Od početka godine, u Njemačku je stiglo 450.000 izbjeglica.

Bonus video: