Sukob Palestinaca i izraelske policije

Policija tvrdi da su se izgrednici zabarikadirali u džamiji prošle noći u namjeri da ometu posjete Jevreja pred jevrejsku Novu godinu koja počinje večeras
77 pregleda 4 komentar(a)
Izrael, Palestina, Foto: Twitter
Izrael, Palestina, Foto: Twitter
Ažurirano: 13.09.2015. 09:25h

Palestinci su se sukobli danas s izraelskom policijom na mjestu gdje se nalazi džamija Al Aksa u jerusalimskom starom gradu uoči početka jevrejske Nove godine, saopštili su očevici i policija.

Neredi su izbili u vrijeme velike napetosti, nakon što je izraelski ministar odbrane Moše Jaalon prošle nedjelje zabranio dvije muslimanske grupe, koje se suprotstavljaju jevrejskim posjetiocima tog mjesta svetog za obje vjere, navodi Asošijeted pres.

Palestinski očevici kažu da su policajci ušli u džamiju, treću po značaju u islamu. Policija je rekla da je zatvorila vrata dzamije da bi zaključala one koji su bacali kamenice i druge predmete. Slična taktika primenjivana je i ranije kako bi se povratio mir.

Policija tvrdi da su se izgrednici zabarikadirali u džamiji prošle noći u namjeri da ometu posjete Jevreja pred jevrejsku Novu godinu koja počinje večeras.

"Maskirani demonstranti koji su bili unutra bacali su kamenice i petarde na policiju. Cijevi koje mogu da se napune domaćim eksplozivom su takođe nađene na ulazu u džamiju", navedeno je u policijskom saopštenju.

Očevici muslimani su optužili policiju da je ušla u džamiju, da je napravila štetu i da su molitveni tepisi djelimično spaljeni. Neredi su nastavljeni napolju i policajci su suzavcem i šok bombama rastjerivali Palestince

Potezom izraelskog ministra odbrane prošle nedjelje zabranjeni su grupe Murabitat i Murabitun. On je rekao da je to neophodno da se " brani bezbjednost države, dobrobit javnosti i javnog reda.

"Kabinet ministra je naveo da su te grupe" glavni faktor stvaranja napetosti i nasilja" na mjestu koje Jevreji zovu Brdo hrama i u čitavom Jerusalimu. Nemuslimanima je dozvoljeno da posećuju to mjesto, ali Jevreji ne mogu da se tamo mole niti da pokazuju nacionalne simbole kako ne bi izbila napetost između njih i muslimanskih vjernika.

Izrael je okupirao istočni Jeruslim, gdje se nalazi Al Aksa u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Palestinci planiraju da osnuju svoju državu na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze s istočnom Jerusalimom kao glavnom gradom.

Bonus video: