Poljska podijeljena: Plakat sa svinjskom glavom, so i pogača za izbjeglice

Na ulice većih poljskih gradova su danas izašle i stotine Poljaka da iskažu solidarnost sa izbjeglicama, ponude dobrodošlicu hlebom i solju i podsete Poljake parolom "Gost u domu, Bog u domu" na apel pape Franje da pruže pomoć izbjeglicama, bez obzira na vjeru
92 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.09.2015. 19:17h

Hiljade Poljaka izašli su danas na ulice Varšave, Krakova i drugih velikih gradova u protestne pohode protiv izbjeglica, i to u Varšavi sa plakatima na kojima se vidi svinjska glava, dok su stotine drugih, s hlebom i solju, poručile izbjeglicama iz Sirije i drugih muslimanskih zemalja da su dobrodošle.

Popodne, pošto su otpjevali državnu himnu, u pohod centrom Varšave krenulo je preko 5.000 Poljaka iz ekstremističkog Nacionalno-radikalnog bloka i fudbalskih huligana pod barjakom od svinjske glave sa ispisanom vulgarnom prijetnjom šta čeka muslimane ako potraže azil u Poljskoj. Marširali su u dimu od petardi i uz skandiranje "Poljska Poljacima!" i transprente sa porukom "Islam je smrt".

"Kvota koju možemo da prihvatimo od Evropske komisije je nula. Poljska ne može da plaća račun za pogrešnu imigrantsku politiku zapadnih vlada", kazao je jedan od lidera poljskih radikalnih nacionalista, Robert Vinjicki.

Taj pohod protiv izbjeglica i islamizacije Evrope u kojem sa radikalnim nacionalistima i huliganima varšavskih fudbalskih klubova maršira i lider poljske ekstremne desnice, evroposlanik Januš Korvin Mike, vlasti Varšave prvo su zabranile u strahu od parola kakve upravo skandiraju, a koje već prelaze u krivično djelo podsticanja rasne i vjerske mržnje, ali regionalne vlasti su tu zabranu poništile.

Optužujući izbjeglice da su "trojanski konj terorista u Evropi" i protestujući protiv Evropske unije, hiljade Poljaka su izašle na ulice drugih velikih gradova, od Gdanjska na sjeveru do Krakova na jugu, gdje su današnji pohod protiv izbjeglica upriličili kao proslavu Bitke pod Bečom sa Osmanlijama 12. septembra 1683. godine.

Pohod Krakovom u slavu poljskih kraljeva, prije svega Jana Sobjeskog i slavne husarske konjice, nacionalisti su namjeravali da počnu misom, međutim krakovski karmelićani su odbili da je služe kada su saznali da je to bogosluženje za ljude koji će iz crkve krenuti u marš protiv izbjeglica.

Na ulice većih poljskih gradova su danas izašle i stotine Poljaka da iskažu solidarnost sa izbjeglicama, ponude dobrodošlicu hlebom i solju i podsete Poljake parolom "Gost u domu, Bog u domu" na apel pape Franje da pruže pomoć izbjeglicama, bez obzira na vjeru.

U Varšavi je solidarnost sa izbjeglicama izrazilo ispred spomenika Koperniku skoro 3.000 Poljaka, a poljski glumci čitali su potresne ispovijesti izbjeglica spasenih iz brodoloma u Sredozemnom moru.

Više od 350 bajkera u vožnji Pragom protiv islama i izbjeglica

Više od 350 čeških motociklista sa nacionalnim zastavama i amblemima u vidu saobraćajnog znaka sa precrtanom džamijom prošlo je centrom Praga do Vaclavskog trga u protestnoj vožnji protiv izbjeglica i islama.

Motociklisti su vožnjom podržali demonstracije za Češku bez muslimanskih izbjeglica koje organizuje pokret Blok protiv islama.

"Zatvoriti granice i deportovati sve izbjeglice", poručio je poslanik Tomio Okamura masi od oko 800 demonstranata koja je skandirala "Češka Česima", "Mi smo ovdje kod kuće" ili "Zabraniti islam".

Demonstrati su krenuli centrom Praga do sjedišta češke vlade na drugoj obali Vltave, skandirajući zahtjev da Češka izađe iz Evropske unije, kao i poruke da u Briselu sjede licemjerni, multikulturalnošću zaslijepljeni ludaci.

Nekoliko stotina stanovnika Praga u isto vrijeme je na Vaclavskom trgu demonstriralo za otvorenu Evropu i Češku bez rasističke mržnje i ksenofobije. Oni su dobrošlicu izbjeglicama izrazili transparentima na kojima je pisalo: "Seliti se nije zločin", Mržnja nije rješenje" i "Izbjeglice, dobrodošle", "Odbijamo orbanizaciju Evrope".

Dva protestna skupa razdvajali su autoput uz Vaclavski trg i kordon policajaca, pa je susret te dvije grupe prošao samo uz nadvikivanja parolama, bez izgreda.

U protestne pohode protiv islama i izbjeglica, ali i na koncert dobrodošlice svakome kome je pomoć potrebna, bez obzira na vjeru i rasu, danas su izašli i Slovaci u Bratislavi.

Pohod protiv islamizacije Evrope u organizaciji slovačkih radikalnih nacionalista okupio je oko 1.000 ljudi, dok je na prvom takvom maršu u ljeto kada su se dogovarale prve izbjegličke kvote bilo preko 5.000 ljudi.

Istovremeno, nekoliko stotina Slovaka okupilo se na koncertu Apel čovječnosti sa koga su slovački umjetnici uputili apel slovačkim vlastima da se ne izdvajaju, ne odbijaju izbjeglice, već da se solidarno sa ostalim zemljama Evropske unije maksimalno angažuju da se riješi izbjeglička kriza i pomogne ljudima u dramatičnoj situaciji.

Galerija

Bonus video: