Izraelski ministar uporedio Palestince i napadača iz Pitsburga: Ruka koja ispaljuje rakete je ista koja puca vjernike

Beneta, ministra za dijasporu i obrazovanje i vođu nacionalističke partije Jevrejski dom (Bajt Hajehudi), na komemoraciju u Pitsburg poslala je Vlada Izraela
1 komentar(a)
Naftali Benet, Foto: Reuters
Naftali Benet, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.10.2018. 12:12h

Izraelski ministar Naftali Benet uporedio je napadača koji je ubio 11 Jevreja u sinagogi u američkom gradu Pitsburgu s ekstremistima Hamasa koji ispaljuju rakete na jug Izraela.

"Od Sderota do Pitsburga, ruka koja ispaljuje rakete je ista ona koja puca na vjernike. Borićemo se protiv mržnje prema Jevrejima i antisemitizma gdje god digne glavu. I mi ćemo prevladati", rekao je Benet sinoć na komemoraciji žrtvama u Pitsburgu.

Sderot je izraelski grad blizu granice s pojasom Gaze koji je često pod raketnim napadom palestinskih ekstremista.

Beneta, ministra za dijasporu i obrazovanje i vođu nacionalističke partije Jevrejski dom (Bajt Hajehudi), na komemoraciju u Pitsburg poslala je Vlada Izraela.

On se tamo sastao s liderima jevrejske zajednice, guvernerom američke savezne države Pensilvanije, gradonačelnikom Pitsburga i rabinom napadnute sinagoge, prenose izraelski mediji.

Vjeruje se da je 46-godišnji Robert Bauers napao sinagogu tokom subotnjih molitvi zbog njene povezanosti s Jevrejskim društvom za pomoć imigrantima (Hebrew Immigration Aid Society).

To društvo se u posljednje vrijeme fokusiralo na zaštitu imigranata bez dozvole boravka u SAD.

Izraelski mediji podsjećaju da Benet podržava deportaciju afričkih migranata koji traže azil u Izraelu i da je prije šest mjeseci vršio pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da odustane od plana da hiljade njih dobiju dozvolu da trajno ostanu u zemlji.

"Stojimo zajedno, ujedinjeni Jevreji svih zajednica, pripadnici svih vjera. Amerikanci, Izraelci. Ljudi koji zajedno kažu 'ne' mržnji", rekao je Benet na bdjenju.

On je dodao da metak ubice ne staje da pita o kojoj jevrejskoj zajednici se radi - konzervativnoj, reformskoj ili ortodoksnoj, ni da li je žrtva desničar ili ljevičar, već ima jedan cilj - da ubije nevine ljude, nevine Jevreje.

Bdjenju je prisustvovalo i oko 100 izraelskih levičarskih aktivista čiji dolazak je organizovala grupa "Ako ne sada" (IfNotNow). Ona se protivi izraelskoj okupaciji palestinskih teritorija, ali i Benetovom prisustvu na komemoraciji, pošto ga vidi kao ultradesničara i rasistu.

Govoreći o napadu u Pitsburgu, glavni izraelski aškenaski rabin David Lau odbio je da kaže da se zločin dogodio u sinagogi jer ona nije ortodoksna, već konzervativna.

Rabin je rekao da je "svako ubistvo bilo kog Jevreja u bilo kom dijelu svijeta za Jevreje neoprostivo", ali je poprište napada označio samo kao mjesto "s dubokim jevrejskim karakterom".

Izvršni direktor konzervativnog pokreta u Izraelu Jicar Hes potom je na Tviteru retorički upitao: "Zaista, glavni rabine Izraela? Mjesto s dubokim jevrejskim karakterom? Možda sinagoga?"

Bonus video: