AFERA SA MEJLOVIMA

Razmišljaju o zamjeni za Hilari Klinton

Potpredsjednik Džo Bajden, državni sekretar Džon Keri, senatorka Elizabet Voren i bivši potpredsjednik Al Gor su među imenima koja partijski zvaničnici razmatraju u slučaju da Hilari Klinton ne izađe iz skandala s elektronskom poštom dok je bila na čelu Stejt departmenta
1 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.09.2015. 06:21h

Dio američke Demokratske partije, zabrinut da bi kampanja favorita za predsjedničku nominaciju te stranke Hilari Klinton, mogla propasti, počeo je da razmišlja o alternativnim kandidatima, objavio je juče Njujork tajms.

Potpredsjednik Džo Bajden, državni sekretar Džon Keri, senatorka Elizabet Voren i bivši potpredsjednik Al Gor su među imenima koja partijski zvaničnici razmatraju u slučaju da Hilari Klinton ne izađe iz skandala s elektronskom poštom dok je bila na čelu Stejt departmenta.

Bajden je u ponedjeljak na skupu u Pitsburgu „djelovao prilično kao kandidat“, dok se Keri, kandidat za nominaciju demokrata i 2004, nedavno sastao s uticajnim milijarderom Dejvidom Rubenstajnom s kojim bi mogao da se konsultuje o kandidaturi, navodi Njujork tajms.

Pored problema s kojima bi mogla biti suočena Hilari Klinton, demokrate su zabrinute i zbog kandidata Bernija Sandersa, senatora iz Vermonta, koji na svojim skupovima privlači veliki broj ljudi.

Zbrinute demokrate veruju da bi Senders kao socijalista bio katastrofa na glasačkom listiću na izborima 2016.

"Ako partijski lideri vide scenario u kojem na zimu Berni Senders ima realne šanse za demokratsku nominaciju, mislim da nije sporno da će posegnuti za potpredsjednikom Bajdenom ili državnim sekretarom Kerijem ili čak i Gorom za ulazak u stranačke izbore", rekao je Garnet Kolman iz Demokratskog nacionalnog komiteta.

Čak i ako niko od spomenutih demokrata ne najavi kandidaturu na jesen, neki zvaničnici Demokratske partije kažu da bi oni mogli ući na stranačke izbore u posljednjem času na zimu ako propadne kampanja Hilari Klinton.

Klinton se našla u problemima pošto je kao državna sekretarka za zvaničnu prepisku koristila privatni imejl server na kojem su završavala pisma i o nacionalnoj bezbjednosti.

Klinton je ove nedjelje rekla da joj je žao zbog imejlova i da je to što je radila možda bila greška, ali je pitanje koliko će njeno izvinjenje značiti na predsjedničkim izborima. Ona je i dalje ubjedljivi favorit za osvajanje demokratske nominacije, ali se za opšte izbore postavlja pitanje njenog kredibiliteta i dopadljivosti širim slojevima glasača, navodi njujorški list.

Preporučujemo za Vas