Komersant: Rusija naoružava Asada

"Prijetnja koju predstavlja Islamska država (IS) je očigledna... Jedina sila sposobna da se tome odupre je sirijska vojska", rekao je Peskov, ponovivši stav zvanične Moskve da Asad treba da bude dio međunarodnih napora u borbi sa radikalnom islamističkom grupacijom
0 komentar(a)
Dan pobjede, Moskva, parada, Foto: Reuters
Dan pobjede, Moskva, parada, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.09.2015. 11:24h

Rusija snabdjeva sirijsku vojsku naoružanjem, uključujući lako oružje, bacače granata, oklopne transportere BTR-82A i vojne kamione Kamaz, objavio je danas ruski dnevnik "Komersant".

Prema pisanju lista, Rusija tvrdi da je cilj slanja vojne pomoći Siriji podrška borbi protiv terorista, ali Zapad sumnja da Moskva gradi svoje vojno prisustvo na terenu u korist dugogodišnjeg saveznika, sirijskog predsjednika Bašara Al Asada.

"Komersant" navodi, pozivajući se na neimenovani izvor u izvoznom sektoru, da je Sirija platila unaprijed protivvazdušne sisteme S-300, ali da je Moskva u međuvremenu odustala od isporuke.

Peskov bez potvrde da su ruske trupe u Siriji

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je danas da komentariše da li ruske trupe učestvuju u borbama u Siriji, nakon što su izvori iz Libana rekli za Rojters da su ruske snage počele da učestvuju u operacijama u Siriji.

"Prijetnja koju predstavlja Islamska država (IS) je očigledna... Jedina sila sposobna da se tome odupre je sirijska vojska", rekao je Peskov, ponovivši stav zvanične Moskve da njen dugoročni saveznik, predsjednik Sirije Bašar al-Asad, treba da bude dio međunarodnih napora u borbi sa radikalnom islamističkom grupacijom.

Peskov je dodao da će predsjednik Rusije Vladimir Putin govoriti o Siriji i IS tokom obraćanja Generalnoj skupštini UN kasnije ovog mjeseca u Njujorku.

Rojters navodi, pozivajući se na "tri libanska izvora koji su upoznati sa političkom i vojnom situacijom" u Siriji, da su "ruske snage počele da učestvuju u borbenim operacijama u toj zemlji kao podrška sirijskoj vojsci".

I u drugim zapadnim medijima, uz pozivanje na izvore iz vojske SAD, pojavile su se vijesti o navodnom upućivanju ruskih vojnika u Siriju.

Rusko Ministarstvo inostranih poslova je juče saopštilo da Rusija isporučuje vojnu tehniku Siriji u punoj saglasnosti sa međunarodnim pravom i da može, u slučaju potrebe, da razmotri i dodatnu pomoć Damasku u borbi protiv terorizma.

Bonus video: