Hilari Klinton: Žao mi je zbog mejlova, to je bila greška

Klinton je rekla da su svi sa kojima je razmjenjivala mejlove, "uključujući i ljude u Bijeloj kući i Stejt departmentu" znali da koristi lični imejl.
2 komentar(a)
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Hilari Klinton, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.09.2015. 07:37h

Hilari Klinton se izvinila što je koristila lični imejl dok je bila na funkciji američkog državnog sekretara, dodajući da je to bila greška.

Klinton je u emisiji "Vorld njuz tunajt" na ABC, istakla da preuzima potpunu odgovornost i da žali što je to uradila.

"To je bila greška. Žao mi je zbog toga. Preuzimam odgovornost", kazala je Klinton, koja se smatra najozbiljnijim kandidatom za osvajanje nominacije Demokratske stranke za predsjedničkog kandidata sledeće godine, prenijele su agencije.

Klinton je rekla da su svi sa kojima je razmjenjivala mejlove, "uključujući i ljude u Bijeloj kući i Stejt departmentu" znali da koristi lični imejl.

Ona je priznala da je trebalo da koristi dva naloga za mejlove - jedan za privatne poruke, a drugi za prepisku koja je vezana za posao.

Samo dan ranije, u intervjuu za agenciju AP, Klinton je izjavila da ne osjeća potrebu da se izvini za korišćenje privatnog imejl naloga i servera tokom mandata u Stejt departmentu zato što je, kako je navela, sve što je radila bilo dozvoljeno.

Rekla je i da priče o korišćenju privatnih mejlova nisu naškodili njenoj kampanji.

"Ne, uopšte. To jeste odvraćanje, u izvjesnom smislu. Ali ni na koji način nije uticalo na plan za našu kampanju, napore koje činimo da se organizujemo ovde u Ajovi ili negdje drugdje. I još uvijek vjerujem u dobru organizaciju i poruku koju moja kampanja šalje", rekla je Klinton.

Ona je ipak rekla da je za nju bilo "bolje" da je koristila odvojene imejl naloge za privatnu i javnu komunikaciju.

"Takođe sam pokušala ne samo da preuzmem odgovornost zato što je to bila moja odluka, već da sve bude transparentnije".

Stejt department je u međuvremenu objavio neke mejlove koji pokazuju da je Klintonova primala poruke koje su kasnije označene kao povjerljive informacije, uključujući i neki materijal u vezi sa proizvodnjom i širenjem američkih obaveštajnih informacija.

Prošlog mjeseca Klintonova je predala server Federalnom istražnom birou (FBI), zajedno sa USB na kojem su kopije mejlova.

Nedavne ankete u SAD pokazuju da je Hilari Klinton počela da gubi podršku sa produbljivanjem kontroverze oko njenih mejlova.

Ona je od maja izgubila podršku oko 20 odsto birača Demokratske stranke, dok njen glavni izborni rival, senator Berni Sanders iz države Vermont, smanjuje razliku.

Pad popularnosti Hilari Klinton analitičari povezuju sa svakim dodatnim objavljivanjem poruka sa njenog privatnog servera.

Federalni istražni biro (FBI) počeo je da provjerava mejlova Klintonove kada se saznalo da je ona kao američki državni sekretar koristila svoj lični server za službenu prepisku, što predstavlja kršenje federalnog zakona.

Zbog toga je bila meta žestoke kritike Republikanske stranke i pod pritiskom uoči narednih predsjedničkih izbora.

Bonus video: