Trgovinska razmjena Kine nastavila da pada

Slabi trgovinski podaci zajedno s drugim slabim indikatorima predstavljaće novi pritisak na kineske vođe da pokušaju da spriječe suviše brzo usporavanje privrede i gubljenje radnih mjesta
1 komentar(a)
Kina,, Foto: Shutterstock
Kina,, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.09.2015. 13:51h

Trgovinska razmjena Kine nastavila je pad u avgustu, kada je izvoz pao 5,5 odsto na 196,9 milijardi dolara u odnosu na isti period prošle godine.

Uvoz je oslabio 13,8 odsto na 136,6 milijardi dolara, uz rast trgovinskog suficita od 20,1 odsto, saopšteno je iz kineske Carine, prenosi B92.

Ekonomski stručnjak, Julian Evans-Pritchard, očekuje da će se trgovinska razmjena Kine poboljšati narednih mjeseci, jer je u avgustu pogođena velikom eksplozijom u luci Tjencin i time što je Vlada zatvorila fabrike uoči velike vojne parade u Pekingu prošle sedmice.

Međutim, slabi trgovinski podaci zajedno s drugim slabim indikatorima predstavljaće novi pritisak na kineske vođe da pokušaju da spriječe suviše brzo usporavanje privrede i gubljenje radnih mjesta.

Veliki broj kineskih proizvoča orijentisanih na izvoz podsticali su impresivan ekonomski rast države, ali rast stagnira zbog pada tražnje na svjetskom nivou.

Najnoviji podaci uslijedili su nakon većeg od očekivanog pada izvoza u julu od 8,3 odsto i niza drugih loših pokazatelja o fabričkim nabavkama, prodaji na malo, investicijama i industrijskoj potrošnji.

Kineske devizne rezerve pale su za rekordnih 93,9 milijardi dolara u avgustu, pošto je centralna banka kupovala devize da podrži juan poslije iznenadne devalvacije.

Rezerve su pale na 3,56 milijardi dolara na kraju avgusta, navela je Narodna banka Kine. I pored avgustovskog pada, kineske devizne rezerve i dalje su najveće na svijetu.

Privredni rast Kine ostao je nepromijenjen, sedam odsto u posljednjem kvartalu, ali su porasle sumnje da Peking može da zadrži taj nivo rasta cijele godne, što se odrazilo na kratkotrajnom poremećaju na svjetskim berzama prošlog mjeseca.

Kina je u avgustu devalvirala juan u neočekivanom potezu koji su neki protumačili kao pokušaj podsticanja izvoza, mada je Peking naveo da je namjera da devizni kurs bude više tržišno orijentisan.

Bonus video: