Britanska monarhija bogatija nego ikada prije

Od izbijanja globalne finansijske krize 2007, vreijdnost imovine kojom upravlja Kraun Istejt više je nego udvostručena na 11 milijardi funti
3 komentar(a)
Kraljica Elizabeta, Kejt Midlton, princ Džordž,  princ Vilijem, Foto: Reuters
Kraljica Elizabeta, Kejt Midlton, princ Džordž, princ Vilijem, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.09.2015. 12:58h

Uprkos pričama o propasti i padu kraljice Elizabete II na listama najbogatijih, britanska monarhija će sjutra, kada kraljica postane monarh koji najduže vlada Britanijom, postati najbogatija u istoriji, navodi Rojters.

Rojtersova analiza imovine monarhije pokazuje da je ona uvećala svoje bogatstvo tokom nekoliko decenija zahvaljujući rastu cijena neketnina i zemljišta, pa ono sada "teži" oko 22,8 milijardi funti (34,8 milijardi dolara) nominalno.

Ta cifra nije dovoljna da bi se britanska monarhija našla na jednom od prvih 10 mjesta na "Forbsovoj" globalnoj listi najbogatijih koju predvodi Bil Gejts, ali jeste dovoljna za mjesto među prvih 20, u rangu agencije "Blumberg" ili osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga.

Ipak, procjena bogatstva monarhije je komplikovana, jer je dio imovine u privatnom vlasništvu, dio je u vlasništvu kompanije za nekretnine Njenog Veličanstva, Kraun Istejt (The Crown Estate), a dio u vlasništvu države koji je samo pod upravom monarha za vrijeme njegove vladavine.

Bakingemska palata navodi da Kraun Istejt, koj investira i upravlja nekretninama monarhije i čiji se kapital procjenjuje na 11,5 milijardi funti, ne pripada kraljici.

Drugi najvažniji izvori kraljevskog bogatstva su Vojvodstva Lankaster i Kornval, čija se imovina procjenjuje na 1,3 milijarde funti.

Kraljevska riznica, u kojoj se vjekovima sakupljaju dragocenosti, procjenjena je na 10 milijardi funti, prema podacima konsultantske kuće Brend fajnens. Ni u Rojtersovoj, ni u procjeni Brend fajnensa nisu uključene rezidencije kraljevske porodice kao što su Bakingemska palata, Vinzdor ili Balmoral.

Takođe je složen proces razdvojiti šta pripada pojedincima koji trenutno čine kraljevsku porodicu i imovinu koju su prikupile prethodne generacije tokom 1.000 godina vladavine.

Neto profit Kraun Istejta sporo je rastao tokom prvih decenija vladavine kraljice Elizabete II, da bi u periodu od 1962. do 1982. pao 19 odsto, a krajem 1980-ih ponovo počeo da raste. Od izbijanja globalne finansijske krize 2007, vreijdnost imovine kojom upravlja Kraun Istejt više je nego udvostručena na 11 milijardi funti.

Površina imanja pod upravom kompanije je sada za 242,81 kvadratni kilometar veća u odnosu na 1958, kada je monarhija upravljala površinom od 1.375,93 km kvadratna.

Kada se tome dodaju imanja Vojvodstava Lankaster i Kornval i privatne rezidencije kraljice Balmoral i Sandringem, monarhija upravlja zemljištem gotovo iste površine kao ono kojim upravlja britansko Ministarstvo odbrane od 2.428,11 km kvadratnih.

Privatna imovina kraljice je, međutim, obavijena velom tajni i ostaje predmet spekulacija. Procjene privatnog bogatstva kraljice uglavnom uključuju njene posjede Balmoral i Sandringem i investicioni portfolio vrijedan 110 miliona funti, sačinjen mahom od akcija vodećih britanskih kompanija.

Kraljica je, sa procjenjenim bogatstvom od 340 miliona funti, ove godine ispala sa liste 300 najbogatijih Britanaca koju sastavlja Sandej tajms.

Britanska kraljevska porodica danas plaća porez kao svaki britanski građanin. Elizabeta II je 1997. morala da se oprosti od kraljevske jahte, koja joj je bila vema draga, a tadašnja tek izabrana laburistička vlada nije bila spremna da odobri plaćanje nove.

Prava vrijednost Kraljevske riznice, koja sadrži na hiljade dragocenosti uključujući remek djela Rembranta, Pusena i Leonarda da Vinčija, neprocjenjiva je, navodi Brend fajnens.

Od srijede, 9. septembra u 17.30 po lokalnom vremenu, kraljica Elizabeta II (89) će postati monarh koji najduže vlada Britanijom, pretekavši kraljicu Viktoriju. U navedenom terminu Elizabeta II će na britanskom prestolu biti 23.226 dana, 16 časova i 30 minuta.

Najduže vladajući živi monarh u svijetu ipak nije britanska kraljica, nego kralj Tajlanda Bumibol Aduljadedž koji vlada šest godina duže od Elizabete II.

Bonus video: