Netanijahu: Izrael isuviše mali da primi izbjeglice

On je ocijenio da bi trebalo bi preduzeti momentalne korake da se spriječi da infiltratori, kako ih je nazvao, pređu preko granica
66 pregleda 5 komentar(a)
Benjamin Netanijahu, Foto: Reuters
Benjamin Netanijahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.09.2015. 10:52h

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da Izrael nije apatičan prema tragediji sirijskih izbjeglica, niti onih iz Afrike, ali je ta zemlja isuviše mala da primi one koji bježe iz svojih domovina.

On je ocijenio da bi trebalo preduzeti momentalne korake da se spriječi da infiltratori, kako ih je nazvao, pređu preko granica.

"Izrael je mala zemlja i mi nemamo geografsku ni demografsku dubinu (da ih apsorbujemo). Zato moramo kontrolisati naše granice da spriječimo infiltratore, radnike, migrante ili generatore terora", rekao je Netanijahu na sjednici vlade.

On je dodao da je Izrael primio hiljade sirijskih izbjeglica u bolnice na sjeveru i pomogao im da rehabilituju svoj život. Takođe je kazao da je Izrael u kontatku s liderima u Africi i Evropi o uspostavljanju paketa pomoći za izbjegličke zemlje u Africi, kako bi se problem tretirao u korijenu, prenose izraelski mediji.

Netanijahu je najavio da će Izrael započeti momentalno da gradi ogradu na istočnoj granici između Ejlata na Crvenom moru i Timne, koji će na kraju dospjeti sve do sjevera na Golansku visiju.

"Mi ćemo opkoliti Izrael bezbjednosnom barijerom. Izrael ne smije biti preplavljen infiltratorima, migratnim radnicima i teroristima", naglasio je on dan nakon što je lider izraelske opozicije Isak Hercog pozvao da vlada dopusti sirijskim izbjeglicama da dođu u Izrael.

Hercog je rekao da je u petak ragovorao sa Kamalom al-Labvanijem liderom sirijske vlade u egzilu u Evropi.

"Sirijska opozicija se ozbiljno žali na nacije svijeta. Pozivam vladu Izraeal da primi izbjeglice iz rata u Siriji uz humanitarne napore koje čini", naglasio je Hercog i podsjetio da "Jevreji ne mogu biti indiferentni dok stotine hiljada izbjeglica traži bezbjedno utočište", imajući u vidu sopstvene patnje.

Hercogov poziv naišao je na oštre odgovore poslanika u Knesetu. Ministar transporta i obavještajnih službi rekao je da je to nerazumijevanje i nedostatak nacionalne odgovornosti.

"U najmanju ruku on je trebalo da ponudi, kao premijer Finske, da ih primi u sopstvenu kuću", rekao je ministar Jisrael Kac.

Izrael već dugo pruža medicinsku pomoć ranjenim Sirijcima koji stignu do izraelskih linija na Golanskoj visiji, ali se suočava s protivljenjem Druza koji tamo žive jer pobunjenici napadaju njihovu braću u Siriji. U junu su Druzi napali izraelska vojna ambulantna kola na Golana koja su transportovala ranjene Sirijce u bolnicu, ubivši jednog od njih. Ranije su Druzi u području Galileje na sjeveru Izraela kamenicama gađali kola hitne pomoći jer su vjerovali da nose sirijske pobunjenike u bolnicu.

Izraelci se već neprijateljski odnose prema Afrikancima koji traže azil u Izraelu i saglasni su s nastojanjem vlade da ih vrati u njihove domovine, navodi AFP.

Zvanični podaci pokazuju da ima 45.000 nelegalnih imigranata u jevrejskoj držvi, najviše iz Eritreje i Sudana. Većina onih koji nisu u pritvornim centrima živi u siromašnim delovima Tel Aviva, gdje je bilo već nekoliko protesta protiv njih.

Bonus video: