Karter: Sporazum sa Iranom jača sposobnost SAD da vojno interveniše

Iran i šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka) su 14. jula u Beču postigli istorijski sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlj
1 komentar(a)
Ešton Karter, Foto: Reuters
Ešton Karter, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.09.2015. 17:50h

Američki ministar odbrane Ešton Karter ocijenio je danas u Vašingtonu da međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu jača sposobnost SAD da vojno interveniše u slučaju da Teheran želi da proizvede atomsku bombu.

"Realnost je da bi bilo kakva vojna opcija bila efikasnija sa sporazumom a nikako manja", rekao je Karter u članku objavljenom u dnevnom listu Ju Es Ej Tudej (USA Today).

Iran će imati svoj civilni nuklearni program, koji će biti manji ali usredsređeniji, dodao je Karter.

Iran i šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Nemačka) su 14. jula u Beču postigli istorijski sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Većina u Predstavničkom domu američkog Kongresa glasala je početkom jula za nacrt teksta kojim se odbacuje iranski nuklearni sporazum.

Za sada se još ne zna da li je taj broj glasova dovoljan da se stavi veto na rezoluciju o prihvatanju nuklearnog sporazuma. Američki predsjednik Barak Obama računa na podršku svojih demokrata kojih ima 188 u Predstavničkom domu.

O tome treba da glasa i gornji dom Kongresa - Senat, u kojem većinu takođe čine republikanci.

Američki stejt department zvanično je 19. jula cio tekst sporazuma o nuklearnom programu Irana predao Kongresu, koji od tog datuma ima 60 dana da o tome raspravlja i glasa.

Kongres, čija se republikanska većina protivi sporazmu, može da usvoji rezoluciju o simboličnom odobravanju ili rezoluciju protivljenja što bi spriječilo američko ukidanje sankcija Iranu.

SAD su obećale da će te sankcije ukinuti ukoliko Iran poštuje sporazum.

Bonus video: