EU: Mađarska može da izgradi ogradu prema Hrvatskoj

Portparolka EK je podsjetila da se Evropska komisija svojevremeno kritikovala izgradnju ograde prema Srbiji i da je Junker tada rekao da takve mjere šalju pogrešnu poruku susjedima
3 komentar(a)
Mađarska migranti, Foto: Reuters
Mađarska migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.09.2015. 12:11h

Mađarska neće prekršiti evropske zakone ako izgradi ogradu duž granice prema Hrvatskoj, ali se Evropska komisija u načelu protivi takvim mjerama jer nisu u duhu EU, izjavila je danas u Briselu Nataša Berto, portparolka predsjednika EK Žan-Klod Junkera.

"Granica između Mađarske i Hrvatske je spoljna granica Šengenske zone, i svaka zemlja ima pravo da samostalno odlučuje o mjerama zaštite takve granice", rekla je Berto, odgovarajući na novinarsko pitanje o legalnosti namjere mađarskog premijera Viktora Orbana da duž granice izgradi sličnu ogradu kakva je postavljena prema Srbiji.

Orban je juče najavio da će, ukoliko izbjeglice počnu da ulaze u Mađarsku preko Hrvatske, i duž te granice biti podignuta žicana ograda.

Portparolka je, međutim, podsjetila da se Evropska komisija svojevremeno kritikovala izgradnju ograde prema Srbiji i da je Junker tada rekao da takve mjere šalju pogrešnu poruku susjedima.

"To pogotovo važi za Hrvatsku, koja je članica EU i kandidat za članicu Šengena", kazala je Berto.

Bonus video: