KRIVI ZAPADNU POLITIKU

Putin: Izbjeglička kriza je mogla da se predvidi

"Teroristi uništavaju stotine hiljada ljudi, dižu u vazduh spomenike kulture, spaljuju žive ljude i dave ih, odsjecaju im glave. Kako tamo da se živi?", upitao je Putin
1 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.09.2015. 08:56h

Izbjeglička kriza u Evropi je apsolutno mogla da se predvidi pošto Zapad nastavlja da nameće svoju politiku u muslimanskom svijetu, izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Mnogo puta sam ponovio da je kriza mogla da se predvidi", izjavio je ruski predsjednik na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

Putin je rekao da je nemoguće živjeti u oblastima koje su pod kontrolom Islamske države i da "naravno, ljudi bježe".

"Teroristi uništavaju stotine hiljada ljudi, dižu u vazduh spomenike kulture, spaljuju žive ljude i dave ih, odsjecaju im glave. Kako tamo da se živi?", upitao je Putin.

Prema podacima UN, više od 300.000 prešlo je Sredozemno more od januara, a 2.500 ih se udavilo pokušavajući da se domogne Evrope.

Ruski predsjednik je govorio, između ostalog, i o borbi protiv terorizma i Islamske države i o situaciji u Ukrajini, javile su ruske agencije.

Rusija je predložila da se formira međunarodna koalicija za borbu protiv terorizma i ekstremizma, rekao je Putin, koji je podsjetio da je o ovome već razgovarao sa predsjednicima SAD, Turske, Egipta, kao i liderima Saudijske Arabije i Jordana.

On je rekao da Rusija sarađuje i sa svojim partnerima u Siriji, gdje džihadisti takođe imaju svoja uporišta.

"Postoji slaganje o tome da je potrebno uložiti zajedničke napore u borbi protiv terorizma ali da istovremeno mora da se započne politički proces u Siriji", rekao je Putin i dodao da je sirijski predsjednik Bašar al Asad prihvatio kontakte sa "zdravom" opozicijom.

Putin je međutim rekao da je "prerano" da se govoriti o bilo kakvom učešću Rusije u vojnim operacijama protiv Islamske države.

Povodom sukoba policije i ekstremno desničarskih demonstranata ispred Parlamenta Ukrajine, poslije načelnog usvajanja nacrta izmena Ustava koje predviđaju veću autonomiju za proruske oblasti na istoku zemlje, Putin je rekao da neredi nisu povezani sa izmjenama u Ustavu.

"Vjerujem da ti tragični događaji ni na koji način nisu povezani sa izmjenama Ustava, jer sve predložene izmjene su isključivo deklarativne i ne mijenjaju strukturu vlasti u Ukrajini", rekao je Putin.

Preporučujemo za Vas