Papa pozvao Rivlina na direktne pregovore s Palestincima

Franjo je Rivlinu poklonio bronzanu plaketu koju ranije nije poklonio nijednom gostu, dok je izraelski predsjednik papi poklonio medaljon s jednom psalmom, uz posvetu da se "treba podsjetiti na zajedničke korijene judaizma i hrišćanstva"
0 komentar(a)
Ruven Rivlin, papa Franjo, Foto: Reuters
Ruven Rivlin, papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.09.2015. 18:27h

Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo pozvao je izraelskog predsjednika Ruvena Rivlina da oživi "direktne pregovore" između Izraelaca i Palestinaca kako bi se pronašlo rješenje za brojna sporna pitanja i postigao mirovni sporazum, saopštio je večeras Vatikan.

Papa je danas prvi put primio Rivlina od kada je on stupio na dužnost predsjednika Izraela 2014. godine naslijedivši Šimona Peresa.

Rivlin je ragovarao s papom oko pola sata, poslije čega se sastao s državnim sekretarom Vatikana Pjetrom Paroleninom.

Papa i Parolin su istakli "neophodnost promovisanja atmosfere povjerenja između Izraelaca i Palestinaca kako bi se oživjeli direktni razgovori koji bi doveli do mirovnog sporazuma", navodi se u saopštenju.

Franjo je Rivlinu poklonio bronzanu plaketu koju ranije nije poklonio nijednom gostu, dok je izraelski predsjednik papi poklonio medaljon s jednom psalmom, uz posvetu da se "treba podsjetiti na zajedničke korijene judaizma i hrišćanstva".

Bonus video: