Republikanska partija traži garancije da neće biti nezavisnog kandidata

Tramp, koji vodi po anketama, zaprijetio je da će ići kao nezavisan kandidat ako ne pobijedi na stranačkim izborima za nominaciju, što bi dodatno otežalo republikancima da zauzmu Bijelu kuću na izborima 2016.
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.09.2015. 15:35h

Vođstvo američke Republikanske partije traži od svakog kandidata za predsjedničku nominaciju te stranke da se pismeno obaveže da neće ići u izbore za Bijelu kuću kao nezavisan kandidat.

Ovaj potez je usmjeren isključivo na milijardera Donalda Trampa koji je odbio da isključi mogućnost da će ići kao nezavisan kandidat ako ne dobije podršku republikanaca, navodi agencija Asošiejtid pres.

Zahtjev Republikanskog nacionalnog komiteta (RNC) potvrdilo je za AP više izvora.

Tramp, koji vodi po anketama, zaprijetio je da će ići kao nezavisan kandidat ako ne pobijedi na stranačkim izborima za nominaciju, što bi dodatno otežalo republikancima da zauzmu Bijelu kuću na izborima 2016. godine.

Republikanski zvaničnici su pokušali u saradnji s Trampom da izbjegnu takav scenario. Predsjednik RNC-a Rins Pribus trebalo bi danas da se sastane s Trampom u njegovom izbornom štabu u Njujorku.

Republikanska stranka od kandidata traži da obećaju da će "podržati republikanskog predsjedničkog kandidata bez obzira ko to bio". Takođe se od njih traži da obećaju da neće ići na izbore kao nezavisni kandidati ili prihvatiti predsjedničku nominaciju neke druge stranke.

Bonus video: