POSJETA PEKINGU

Putin: Odnosi Rusije i Kine na najvišem nivou u istoriji

Ključna tema je, međutim, ratifikacija istorijskog 400 milijardi dolara vrijednog gasnog sporazuma između Rusije i Kine
5 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Vladimir Putin, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.09.2015. 15:36h

Rusija i Kina će postići niz sporazuma o zajedničkim projektima na polju finansija, transporta i energetske saradnje tokom danas započete dvodnevne posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina Pekingu, piše portal Raša tudej (RT).

Odnosi između Rusije i Kine ubrzano se razvijaju i "vjerovatno su na najvišem nivou u istoriji", rekao je Putin.

Pomoćnik predsjednika Rusije je za RT početkom nedjelje rekao da je planirano da tokom Putinove posjete Kini bude potpisano oko 30 dokumenata, kao i da budu pokrenuti razgovori o projektu novog Puta svile odnosno ekonomskog koridora između Kine, Mongolije i Rusije, saradnji sa Šangajskom organizacijom za kooperaciju i zemljama BRIKS-a.

Ključna tema je, međutim, ratifikacija istorijskog 400 milijardi dolara vrijednog gasnog sporazuma između Rusije i Kine koji je potpisan u maju. Prema sporazumu, Rusija će Kini u periodu od 30 godina, počev od 2018, isporučivati 38 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Kina je već pokrenula izgradnju svog dijela istočnog gasovoda poznatog pod nazivom Snaga Sibira.

Ukoliko se plan sprovede u djelo, Kina će postati najveći kupac ruskog gasa, uz uvoz od 68 milijardi kubnih metara godišnje.

Dvije zemlje već su dogovorile zajedničko finansiranje izgradnje pruge velike brzine između Moskve i Kazanja u dužini od 770 kilometara. Pruga bi trebalo da bude otvorena 2020, a u njenu izgradnju obje strane uložiće po 15 milijardi eura. Pruga će kasnije biti produžena do Kine i povezivaće Moskvu i Peking preko Kazahstana.

Kina je ključni ekonomski partner Rusije, a njihova bilateralna trgovina vrijedna je 88,4 milijarde dolara. U oktobru 2014. Narodna banka Rusije i Narodna banka Kine potpisale su trogodišnji sporazum o razmjeni valuta vrijedan 150 milijardi juana (oko 23,5 milijardi dolara) u sklopu jačanja finansijske saradnje dvije zemlje, sa ciljem smanjenja zavisnosti od dolara.

Najveća ruska banka Sberbank potpisala je sporazum sa Kineskom razvojnom bankom vrijedan 966 miliona dolara u cilju dugoročne saradnje i finansiranja trgovine između Kine i Rusije.

Preporučujemo za Vas