GODINA JUBILEJA ZA OPRAŠTANJE

Papa Franja pozvao na amnestiju zatvorenika tokom Svete godine

Tokom prethodne svete godine 2000/2001, koju je proglasio papa Jovan Pavle Drugi, 30 miliona hodočasnika došlo je u Rim
61 pregleda 0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2019. 23:03h

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja pozvao je danas da Sveta godina, ili Godina jubileja, koja počinje u decembru, bude povod za veliku amnestiju za neke zatvorenike širom svijeta. 

"Jubilej je uvek bio prilika za veliku amnestiju namjenjenu brojnim ljudima koji iako zaslužuju kaznu ipak su shvatili nepravdu koju su počinili i iskreno žele da se ponovo uključe u društvo i da mu daju pošten doprinos", napisao je papa organizatoru Jubileja, italijanskom svešteniku Rinu Fiskeli. 

Prilikom prethodne Svete godine, 2000. godine, papa Jovan Pavle Drugi je takođe tražio amnestiju za neke zatvorenike. 

Papa Franja je rekao da zatvorenici mogu da budu pomilovani. 

Prema tradiciji Jubileja, vjernici treba da obave kratko hodočašće na kome će proći kroz "sveta vata" neke katedrale ili crkve da bi im se grijesi oprostili. 

Papa Franja je u martu na drugu godišnjicu njegovog izbora na mjesto poglavara Rimokatoličke crkve najavio specijalnu Svetu godinu slavlja posvećenu milosrđu, centralnom konceptu njegovog pontifikata.

Jubilej, ili "vanredna sveta godina" trajaće od 8. decembra ove godine do 20. novembra 2016, i podudara se sa pedesetogodišnjicom završetka Drugog vatikanskog sabora 1965. koji je omogućio otvaranje crkve prema modernom društvu.

Za svetu godinu očekuje se da će milioni vjernika doći u hodočašće. Tokom prethodne svete godine 2000/2001, koju je proglasio papa Jovan Pavle Drugi, 30 miliona hodočasnika došlo je u Rim.