Afera mejlova Hilari Klinton: Kameron i Kleg "arogantni snobovi"

U odgovoru, Hilari je napisala da je podjelila mejl sa "Bilom" (najvjerovatnije svojim mužem i bivšim predsjednikom SAD-a), koji je pohvalio Blumentalov opis situacije, nazvavši ga "sjajnim"
0 komentar(a)
Nik Kleg, Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Nik Kleg, Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.09.2015. 18:06h

Nastavljena je afera sa objavljivanjem mejlovima Hilari Klinton. U danas otrkivenom djelu, iznjeto je mišljenje o britanskom premijeru Dejvidu Kameronu i njegovom tadašnjem zamjeniku Niku Klegu, prenosi "Independent"

E-mail poruke, poslate u 2010. godini, koje je Stejt deparment danas objavio, otkrivaju da je Hilari ozbiljno pratila britansku politiku poslije opštih izbora 2010. godine.

Njen nezvanični savjetnik, Sidni Blumental tada je optužio Dejvida Kameruna i Nika Klega da su previše "arogantno-snobovski" nastrojeni.

Blumental se pogotovo obrušio na Nika Klega, lidera Liberal-demokrata, koji je tada ušao u koaliciju za Konzervativcima Dejvida Kamerona.

"Unutrašnji Torijevac u njemu ga je gotovo magnetno povukao na Kameronovu baštinu", napisao je Blumental Klintonovoj.

U odgovoru, Hilari je napisala da je podjelila mejl sa "Bilom" (najvjerovatnije svojim mužem i bivšim predsjednikom SAD-a), koji je pohvalio Blumentalov opis situacije, nazvavši ga "sjajnim".

U drugom mejlu, savjetnik Klintonove, opisuje Vilijama Haga (budućeg ministra spoljnih poslova) kao "znatno neiskrenijeg" od njegovog prethodnika Dejvida Milbanda.

Pobjedu Eda Milbanda na predsjedničkim izborima Laburističke partije, Blumental opisuje kao nešto za čim će se žaliti.

Hilari Klinton je postala meta skandala sa mejlovima, jer je otkriveno da dok je bila na funkciji Državne sekretarke, nije koristila zvaničnu mejl adresu Stejt departmenta, već svoju privatnu.

Asošijeted pres sumnja da je slanjem brojnih mejlovima na Hilarinu privatnu adresu, bila ugrožena nacionalna bezbjednost.

Kandidatkinja Demokratske partije na predstojećim izborima za predsjednika SAD-a se branila činjenicom "da je njen mejl više zaštićen".

Bonus video: