Pomorske vježbe NATO i Ukrajine u Crnom moru

Vježbe, koje će trajati do sredine septembra, održavaju se u ukrajinskom gradu Odesi i Nikolajevskoj oblasti u blizini Krima, koji Kijev i NATO smatraju ukrajinskom teritorijom. Krim se prošle godine pripojio Rusij
3 komentar(a)
Ukrajinska flota, Foto: Commons.wikimedia.org
Ukrajinska flota, Foto: Commons.wikimedia.org
Ažurirano: 31.08.2015. 10:47h

Snage NATO i Ukrajine danas su otpočele zajedničke pomorske vojne vježbe u Crnom moru u kojima učestvuje 2.500 vojnika i 150 vojnih vozila, od ratnih brodova i helikoptera do oklopnih vozila.

Ukrajina, koja je domaćin vježbi pod nazivom "Morski povjetarac 2015", rasporedila je 1.000 vojnika, devet ratnih brodova i osam letjelica, a SAD su poslale 1.000 vojnika, pet ratnih brodova, dvije podmornice i šest aviona, prenosi "Raša tudej".

Preostalih 500 vojnika, šest ratnih brodova, tri podmornice i šest aviona stiglo je iz Bugarske, Njemačke, Grčke, Italije, Rumunije, Turske, Velike Britanije, kao i još dvije zemlje koje nisu članice NATO - Moldavije i Švedske.

"Predviđeno je da se vježbama ojačaju povjerenje i bezbjednost u regionu, kao i kompatibilnost ukrajinske mornarice i mornarica zemalja članica snaga NATO i država partnera", navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva odbrane.

Vježbe, koje će trajati do sredine septembra, održavaju se u ukrajinskom gradu Odesi i Nikolajevskoj oblasti u blizini Krima, koji Kijev i NATO smatraju ukrajinskom teritorijom. Krim se prošle godine pripojio Rusiji.

Ukrajina će 2015. godine učestvovati u ukupno 11 vježbi snaga NATO.

U Njemačkoj, Italiji, Bugarskoj i Rumuniji se trenutno održavaju vojne vježbe NATO "Brzi odgovor 15", koje su jedne od najobimnijih vježbi od kraja hladnog rata i koje će trajati do 13. septembra.

NATO, takođe, trenutno sprovodi vojne vežbe u baltičkom regionu.

Rusija, koja je nedavno završila zajedničke pomorske vježbe sa Kinom, smatra da su vojne vježbe snaga NATO u Evropi provokacija.

Bonus video: