Kineska ekonomija raste po razumnim stopama

Kećijang je rekao da su međunarodne tržišne nestabilnosti povećale nesigurnosti u vezi globalnog ekonomskog oporavka, a produbio se i uticaj svih tih faktora na kineska finansijska tržišta, izvoz i uvoz, pa je ekonomija suočena s novim pritiskom
0 komentar(a)
Li Kećijang, Foto: Beta/AP
Li Kećijang, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.08.2015. 07:09h

Kineska ekonomija raste po razumnim stopama, saopštio je premijer te države, Li Kećijang.

On je, nakon posebnog sastanka njegovog Kabineta na kojem se raspravljalo o pogoršanoj ekonomskoj situaciji, rekao da Vlada, uprkos rastućim pritiscima, može upravljati rizicima s kojima je Kina suočena.

Kećijang je rekao da su međunarodne tržišne nestabilnosti povećale nesigurnosti u vezi globalnog ekonomskog oporavka, a produbio se i uticaj svih tih faktora na kineska finansijska tržišta, izvoz i uvoz, pa je ekonomija suočena s novim pritiskom, prenosi SEEbiz.

On je pokušao da obrani poteze svoje Vlade koji su se dogodili u posljednja dva i po mjeseca koliko traje pad na kineskom tržištu kapitala.

Shanghai Composite Index je od 12. juna potonuo čak 38 odsto.

On smatra da nema razloga za dalju depresijaciju juana i da će kineska valuta ostati stabilna na razumnom i uravnoteženom nivou.

Kećijang je dodao da posljednji potezi, poput smanjenja kamatnih stopa, naknada i poreza, već daju rezultate.

Ekonomisti smatraju da je posebno važno što je Keqiang poručio da Kina treba da podstakne nove oblike investiranja i finansiranja, poput obveznica lokalne samouprave i korporativnih obveznica.

"Kina ima veliki potencijal za dalji razvoj i sposobna je efektivno da upravlja rizicima i da ih stavi pod kontrolom", zaključio je Kećijang.

Bonus video: