KRITIKE ZBOG PRESUDE U EGIPTU

Novinari Al Džazire osuđeni na po tri godine zatvora

"Današnja presuda šalje opasnu poruku u Egiptu. Šalje poruku da se novinari mogu zatvoriti samo zato što rade svoj posao, što govore istinu i izvještavaju o događajima", rekla je Amal Kluni
88 pregleda 1 komentar(a)
Al Džazira, Egipat, Foto: Reuters
Al Džazira, Egipat, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.08.2015. 12:06h

Trojica novinara televizije Al Džazira, koji su bili optuženi za pružanje podrške zabranjenoj organizaciji Muslimanska braća, osuđena su danas na po tri godine robije pred sudom u Kairu, uprkos pozivima aktivista organizacija za zaštitu ljudskih prava da oni budu oslobođeni.

Egipatski sudija je u obrazloženju presude rekao da novinari nisu bili registrovani u sindikatu novinara u Egiptu, da su unijeli opremu u zemlju bez odobrenja egipatskih vlasti i da su širili lažne vijesti i koristili hotel kao mjesto emitovanja bez dozvole.

Osuđeni su Kanađanin Mohamed Fahmi, koji je bio šef kancelarije Al Džazire u Kairu, australijski novinar Piter Grest i egipatski producent Baher Mohamed.

Oni su privedeni u decembru 2013. godine, dok su radili za Al Džaziru, podsjetile su agencije.

Fahmi i Mohamed su bili prisutni u sudnici tokom izricanja presude, dok je Grestu suđeno u odsustvu, pošto je pušten na slobodu i deportovan početkom godine.

Prepuna sudnica u kojoj su bili mnogobrojni predstavnici medija sa šokom je reagovala na presudu, prenose agencije.

Amnesti Internešenel, predstavnici medija i advokati kritikovali su današnju presudu egipatskog suda.

Organizacija Amnesti internešenel je u saopštenju osudila presudu i navela da je time "odzvonilo slobodi izražavanja u Egiptu".

Filip Luter, predstavnik Amnestija, rekao je da se ovom presudom izvrgava ruglu egipatsko sudstvo i zatražio da novinari odmah budu oslobođeni. On je rekao da su oni zatvoreni samo zato što su koristili svoje pravo na slobodu izražavanja.

Amal Kluni, advokatkinja za ljudska prava koja zastupa kanadskog državljanina Fahmija, takođe je kritikovala trogodišnje kazne i ukazala da su svi rekli da nema dokaza da se podrže optužbe.

"Današnja presuda šalje opasnu poruku u Egiptu. Šalje poruku da se novinari mogu zatvoriti samo zato što rade svoj posao, što govore istinu i izvještavaju o događajima. I šalje opasnu poruku da ima sudija u Egiptu koji će dozvoliti svojim sudovima da budu instrumenti političke represije i propagande", rekla je Amal Kluni.

Ona je izrazila nadu da će egipatski predsjednik Abdeh Fatah al-Sisi pomilovati trojicu novinara.

Izvršni direktor televizije Al Džazira na engleskom Džajls Trendl rekao je da je presuda "skandalozna i gnusna" i da su svi šokirani.

"Cijeli slučaj je jako politizovan i nije vođen na slobodan i fer način. Nema dokaza da su naše kolege na bilo koji način izmišljale vijesti ili pomagale terorističkim organizacijama", rekao je Trendl i dodao da ni u jednom trenutku tokom dugog suđenja nije bilo dokaza da potkrijepe bilo koju od neosnovanih optužbi protiv novinara.

Televizija Al Džazira je u saopštenju navela da je to "namjerni napad na slobodu medija", a vršilac dužnosti televizije Al-Džazira na engleskom Mostefa Suag rekao je da presuda "suprotna logici i zdravom razumu".

Trojica optuženih su najprije bili osuđeni na po 10 godina zatvora, a potom je najviši egipatski sud naložio ponovno suđenje na osnovu optužbi da su članovi organizacije Muslimanska braća, koju su vlasti proglasile terorističkom grupom, i da su emitovali falsifikovane snimke sa namjerom da ugroze nacionalnu bezbjednost.

Grest je pušten na slobodu i deportovan u februaru, a Fami i Mohamed su kasnije pušteni uz kauciju.

Sud u Kairu je dva puta odlagao izricanje konačne presude u ponovnom sudskom procesu.

Preporučujemo za Vas