Rast kineske berze i drugih azijskih berzi

Pozitivan trend je međutim još nesiguran zbog rizika od usporavanja kineske privrede, dodaje BBC
90 pregleda 0 komentar(a)
Kineska berza, Kina, berza, Foto: Reuters
Kineska berza, Kina, berza, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.08.2015. 08:43h

Vrijednost kineskih akcija danas je ušla u pozitivnu teritoriju poslije velikih gubitaka zabilježenih početkom nedjelje koji su potresli finansijska tržišta širom svijeta.

Preokret je međutim učinio malo da nadoknadi gubitke u dvocifrenim procentima registrovane ove nedjelje, navodi BBC.

Dobitke su imale danas i druge azijske berze koje su bilježile rast reagujući na spektakularni oporavak američkog Vol Strita koji je juče imao najveći skok za četiri godine.

Raspoloženje investitora je takođe poraslo na nagoveštaje iz SAD da zbog kineskih ekonomskih teškoća neće podići referentnu kamatu, što se očekivalo u septembru.

Pozitivan trend je međutim još nesiguran zbog rizika od usporavanja kineske privrede, dodaje BBC. Raspoloženje investitora se poboljšalo, ali biće potrebno vrijeme za trajni oporavak, rekao je jedan analitičar.

Šangajski indeks porastao je danas za 2,3 odsto na 2.991 poen. Taj indeks je izgubo po osam odsto u ponedjeljak i utorak. Trend su danas slijedile berze u Hongkongu, Sidneju, Seulu i Tokiju.

Hongkonški Hang Seng indeks je skočio 2,3 odsto, najveća berza u regionu japanski Nikei bio je viši za 2.0 odsto, južnokorejski Kospi je takođe bilježio rast, drugi dan za redom sa povećanjem od 1,1 odsto. U Australiji referentni indeks S&P/ASX 200 porastao je za 1,7 odsto.

Teški gubici na kineskoj berzi protekle nedjelje uzdrmali su svjetske berze. Potez kineske centralne banke da smanji ključnu kamatnu stopu za pozajmice prvobitno nije uspio da smiri kinesko tržište.

Analitičari vjeruju da je nesigurni oporavak finansijskih tržišta znak da su se smanjila strahovanja oko kineskih problema, navodi BBC.

Bonus video: