Ban Ki Mun u Nigeriji razgovara o borbi protiv Boko Harama

Buhari je obećao da će uništiti Boko haram, ali od njegove inauguracije napadi te islamističke grupe su se udvostručili
0 komentar(a)
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ban Ki Mun, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.08.2015. 05:29h

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun doputovao je u nedjelju u Nigeriju povodom godišnjice smrtonosnog napada ekstremista iz pokreta Boko haram na predstavništvo UN 2011. godine.

Borba protiv islamističke pobune koja je u Nigeriji izbila 2009. godine, trebalo bi da bude glavna tema razgovora Ban Ki Muna i predsjednika Nigerije Muhamadua Buharija koji je preuzeo dužnost krajem maja.

Buhari je obećao da će uništiti Boko haram, ali od njegove inauguracije napadi te islamističke grupe su se udvostručili.

"Mi širom svijeta vidimo nesigurnost, nejednakost, rastuće podjele", rekao je Ban, posle sastanka s guvernerima saveznih država Nigerije. "Ovdje u Nigeriji, vi vrlo dobro poznajete te izazove, uključujući porast ekstremizma i nedostatak jednakih mogućnosti", dodao je on, navodi se u saopštenju.

Od dolaska Buharija na vlast, u napadima Boko harama na sjeveroistoku Nigerije poginulo je više od 1.000 ljudi i propali su napori vojski Nigerije, Čada, Kameruna i Nigera, pokrenuti početkom godine, da suzbiju Boko haram.

Ban Ki Mun će danas položiti vijenac povodom četvrte godišnjice napada Boko harama na predstavništvo UN u Abudži, gdje je 21 čovjek ubijen 26. avgusta 2011.

Tokom dvodnevne posjete, Ban će prisustvovati sastanku u Ministarstvu spoljnih poslova na temu "Demokratija, ljudska prava i neutralizaciju ekstremističkog nasilja", a sastaće se i s nigerijskom poslovnom zajednicom.

Ovo je druga posjeta Ban Ki Muna Nigeriji od kada je preuzeo funkciju 2007. godine. Njegova prva posjeta, maja 2011. godine, bila je posvećena problemima Libije i Južnog Sudana.

Bonus video: