Kairo: Hapšenja zbog propagande Islamske države na Fejsbuku

Policijski direktorat u južnoj provinciji Sohag saopštio je da su ova trojica imali sa sobom laptopove u kojima su držali video klipove sa propagandom Islamske države
0 komentar(a)
Facebook, Foto: Shutterstock
Facebook, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.08.2015. 12:25h

Egipatska policija uhapsila je tri osobe, na osnovu novog antiterorističkog zakona, i optužila ih za širenje propagande Islamske države preko Fejsbuka.

Policijski direktorat u južnoj provinciji Sohag saopštio je da su ova trojica imali sa sobom laptopove u kojima su držali video klipove sa propagandom Islamske države.

Egipatski predsjednik Abdel Fatah el-Sisi odobrio je drakonski antiteroristički zakon prošle sedmice.

Njime je ustanovljena široka definicija terorizma i utvrđenje su stroge kazne za prekršioce.

El-Sisi se od 2013. godine, kada je vojska pod njegovom komandom svrgla tadašnjeg predsjednika države Mohameda Mursija, bori protiv islamista i drugih protivnika svoje vlasti.

Islamista Mursi, pripadnik sada zabranjenog Muslimanskog bratstva, bio je prvi slobodno izabrani predsjednik Egipta.

Pošto je Mursi zbačen i uhapšen, dugogodišnja, tinjajuća pobuna na Sinajskom poluostrvu se rasplamsala, a na meti su se našle snage bezbjednosti širom Egipta.

Najmoćnija pobunjenička grupa se prošle godine zavjetovala na vjernost Islamskoj državi, ekstremističkoj organizaciji koja je osvojila velike djelove Iraka i Sirije i na njima proglasila svoj "kalifat".

Bonus video: