Kina se sprema za vojnu paradu povodom kraja Drugog svjetskog rata

Centar grada je zatvoren za javnost, ali fotografije na društvenim mrežama pokazuju kineske nosače projektila kako prolaze Trgom Tjenanmen, kao i trupe sa zastavama Kube, Fidžija, Kirgistana, Mongolije i Pakistana
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2015. 10:40h

Borbeni avioni danas su nisko nadlijetali Peking, a hiljade vojnika iz Kine, Rusije i drugih zemalja uvježbavaju paradu koja će u glavnom gradu Kine biti održana 3. septembra u čast završetka Drugog svjetskog rata, 1945. godine.

Paradom će se pokazati rapidno osnaženi kapaciteti Narodne oslobodilačke armije Kine, u vrijeme kada Peking ističe teritorijalne zahtjeve u Južnom i Istočnom Kineskom moru, piše agencija Asošiejted pres.

Centar grada je zatvoren za javnost, ali fotografije na društvenim mrežama pokazuju kineske nosače projektila kako prolaze Trgom Tjenanmen, kao i trupe sa zastavama Kube, Fidžija, Kirgistana, Mongolije i Pakistana.

Vojni helikopteri nadlijetali su grad, u formaciji broja 70 (godina od završetka rata).

Kako navodi kineska agencija Sinhua, u današnjoj probi vojne parade učestvovalo je više od 10.000 pripadnika kineske vojske sa više od 500 vozila i oko 200 aviona.

Kineska vojska planira da na paradi prikaže sedam vrsta projektila dugog, srednjeg i kratkog dometa, dodaje Sinhua, navodeći riječi jednog vojnog zvaničnika da 84 odsto naoružanja spremnog za pokazivanje javnost do sada nije moglo da se vidi.

Prema navodima kineskih medija, učešće u paradi takođe planiraju Bjelorusija, Kazahstan i Meksiko, a svoj dolazak na paradu najavili su predsjednik Rusije Vladimir Putin, predsjednik Mongolije Cakjagin Elbegdordž, predsjednik Egipta Abdel Fatah el Sisi i predsjednik Češke Mioš Zeman, kao i neki lideri iz centralne Azije.

Južnokorejska predsjednica Park Gen-hje je saopštila da će prisustvovati ceremoniji kojom se obilježava pobjeda nad Japanom u Drugom svjetskom ratu, ali njeni saradnici kažu da će ona tek odlučiti da li će da dođe i na vojnu paradu.

Iz Meksika dolazi delegacija sa 75 članova, u kojoj su oficiri i kadeti iz vojnih škola pri kopnenim snagama, mornarici i ratnom vazduhoplovstvu, piše Sinhua, prenoseći riječi vođe delegacije Hozsa Karlosa Lune Lopesa da na taj način Meksiko želi da postane "igrač sa globalnom odgovornošću".

Galerija

Bonus video: